Sisäisen viestinnän merkitys allianssin toiminnassa : Kokemuksia viestinnästä Tampereen Raitiotieallianssissa - Rahja, Liina-Maria (My University, 2022)
Rakennusala on perinteisesti ollut pirstaloitunut ja hankkeita ovat vaikeuttaneet muun muassa ongelmat yhteistyössä ja viestinnässä. Parin viime vuosikymmenen aikana alalla on otettu käyttöön eri organisaatioiden yhteistyöhön perustuvia alliansseja, jotka ovat lisääntyneet viimeisen 10 vuoden aikana myös Suomessa. Allianssimallien avulla voidaan parantaa rakentamisen tuottavuutta, luoda avoimempaa kulttuuria, saavuttaa tavoitteet nopeammin, laadukkaammin ja edullisemmin sekä kehittää innovatiivisuutta ja osaamista. Allianssiorganisaatiot ja niiden toimintamallit poikkeavat monella tapaa perinteisen organisaatioiden malleista, joten myös niiden viestintätarpeet voivat poiketa perinteisestä organisaatioviestinnästä. Koska allianssit muodostuvat useista organisaatioista, on sisäinen viestintä keskeisessä roolissa niiden toiminnassa. Sisäisen viestinnän on todettu myös olevan olennainen tekijä allianssien menestymisessä. Allianssien yleistymisen vuoksi niiden sisäiseen viestintään onkin tärkeää kiinnittää huomiota. Tutkielmassa keskitytään sisäisen viestinnän merkitykseen allianssin toiminnassa tarkastelemalla Tampereen Raitiotieallianssia. Aineisto kerätään Raitiotieallianssin työntekijöiden sekä eri hankkeiden viestintäasiantuntijoiden teemahaastatteluilla, jotka analysoidaan sisällönanalyysin keinoin sisäisen viestinnän teorian sekä allianssien aiemman tutkimuksen avulla. Teemahaastatteluissa keskitytään muun muassa sisäisen viestinnän suunnitteluun ja kehittämiseen, viestintäkanavien käyttöön ja tiedonkulkuun, organisaatiokulttuuriin ja yhteisöllisyyteen sekä etätyön vaikutuksiin allianssissa. Tutkimuksessa selvisi, että erityisesti viestintäasiantuntijat näkevät sisäisen viestinnän hyvin merkittävänä tekijänä allianssin toiminnassa. Raitiotieallianssilaiset kokevat viestinnän allianssissa toimivana ja symmetrisenä, mutta eivät aina ymmärrä omaa rooliaan sisäisen viestinnän kehittämisessä ja tehokkuuden varmistamisessa. Useimmat seuraavat aktiivisesti eri viestintäkanavia, mutta eivät jaa siellä itse tietoa, vaikka se olisi usein tärkeää koko allianssin tehokkaan toiminnan kannalta. Viestinnän kehittäminen jääkin usein viestintäasiantuntijoiden sekä projektipäällikön vastuulle. Tiedon jakamisen lisäksi tutkimuksessa korostui sisäisen viestinnän ja viestintäilmapiirin merkitys organisaatiokulttuurissa ja organisaatioon identifioitumisessa.
Keywords: sisäinen viestintä; viestintä; organisaatiot; organisaatiokulttuuri; fi=Organisaatioiden viestintä|en=Communication in organizations|; fi=Viestinnän monialainen maisteriohjelma|en=Multidisciplinary Master's Programme in Communication|sv=Multidisciplinärt magisterprogram i kommunikation|