Corporate social responsibility and sustainability in international container shipping : Case analysis of Sustainable Development Goals in international container liner shipping companies - Rintamäki, Saila (My University, 2020)
Yritysten yhteiskuntavastuu ja kestävä kehitys saavat jatkuvasti enemmän huomiota liiketoiminnassa. Eri sidosryhmät painostavat yrityksiä toimimaan vastuullisesti ja tarjoamaan vastuullisesti valmistettuja tuotteita ja palveluita. Kiinnostus yritysten yhteiskuntavastuuseen on kasvanut merkittävästi 2000-luvun aikana. Tänä päivänä yhteiskuntavastuu sekä kestävä kehitys ovat erittäin ajankohtaisia aiheita muun muassa ilmastonmuutoksen vuoksi. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan yhteiskuntavastuuta sekä kestävää kehitystä kansainvälisten konttivarustamoiden näkökulmasta. Tutkimus on rajattu 10:een maailman suurimpaan konttien linjaliikennettä harjoittavaan varustamoon. Yli 90% koko maailmankaupasta kuljetetaan laivoissa, ja siitä 60% kuljetetaan konteissa. Kansainvälisillä konttivarustamoilla on siis suuri rooli kansainvälisissä toimitusketjuissa ja maailmantaloudessa. Varustamoiden liiketoimintaan sisältyy lukuisia kohtia, joissa yhteiskuntavastuun merkitys korostuu, kuten työntekijöiden turvallisuus aluksilla, vaarallisten aineiden kuljetus, sekä alusten aiheuttamat päästöt, jotka saastuttavat ilmaa ja vesistöjä. Tutkimus on toteutettu laadullisin menetelmin monitapaustutkimuksena varustamoiden yhteiskuntavastuuraportteja analysoiden. Varustamoiden yhteiskuntavastuuta sekä kestävää kehitystä analysoidaan tässä tutkimuksessa YK:n kestävän kehityksen 17 tavoitteen kautta. Tavoitteet päätettiin vuonna 2015 universaaleiksi tavoitteiksi kestävän kehityksen saavuttamiseksi. Tavoitteet sisältävät niin taloudellisia, sosiaalisia, kuin ympäristöllisiä tavoitteita, sekä oikeudenmukaisuutta, rauhaa, ja yhteistyötä korostavia tavoitteita. 17 tavoitteella on yhteensä 169 tarkempaa päämäärää. Tutkimuksen perusteella suurin osa tutkituista kansainvälisistä konttivarustamoista on soveltanut YK:n kestävän kehityksen tavoitteita vuosittaisissa yhteiskuntavastuu- tai kestävän kehityksen raporteissaan. Jotkut yritykset ovat arvioineet tavoitteita ja niiden tarkempia YK:n määrittelemiä päämääriä, jotkut tavoitteita, ja jotkut yritykset eivät ole soveltaneet tavoitteita yhteiskuntavastuuraporteissaan. Yleisimmät sovelletut tavoitteet ovat tämän tutkimuksen mukaan tavoitteet 8: ’’ihmisarvoista työtä ja talouskasvua’’, 13: ’’ilmastotekoja’’, 14: ’’vedenalainen elämä’’ sekä 17: ’’yhteistyö ja kumppanuus’’. Tulos osoittaa, että varustamot pitävät esimerkiksi työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä sekä liiketoimintansa ympäristöllisiä vaikutuksia ensisijaisen tärkeinä tekijöinä. Tutkimuksen mukaan varustamot ovat luoneet yhteiskuntavastuu- ja kestävän kehityksen strategioitaan riskien tunnistamisen sekä vähentämisen pohjalta eri sidosryhmiä kuunnellen. Lisäksi strategioihin voi vaikuttaa erilaiset motivaatiot, kuten vastuullisen brändin luominen ja ylläpito, standardisointi, sekä vastuullisten toimitusketjujen turvaaminen.
Keywords: sustainable development; corporate responsibility; shipping companies; social responsibility; fi=Kansainvälinen liiketoiminta|en=International Business|; Master's Degree Programme in International Business