Corporate social responsibility in cobalt mining supply chains : Case: Democratic Republic of Congo - Eskelä, Mimmi (My University, 2025)
Kandidaattitutkielmassa tutkitaan yritysvastuuta ja analysoidaan sen toteutumista kobolttikaivostoiminnan toimitusketjuissa, katsannon kohteena Kongon demokraattinen tasavalta. Tutkielmassa perehdytään koboltin kaivostuotannossa ilmeneviin sosiaalisen kestävyyden ongelmiin ja yritysvastuun toteutumiseen. Lisäksi tutkielmassa käsitellään mahdollisia ratkaisuja yritysvastuun ja sosiaalisen kestävyyden parantamiseksi Kongon demokraattisessa tasavallassa. Koboltti on keskeinen raaka-aine teollisuudessa sekä yhä enenevissä määrin sähköistyvässä yhteiskunnassa. Maailman suurimmat kobolttiesiintymät sijaitsevat Kongon demokraattisessa tasavallassa, joka on myös sen suurin tuottajamaa. Koboltin tuotantoon Kongossa liittyy kuitenkin useita sosiaaliseen kestävyyteen liittyviä ongelmia kuten lapsityövoiman käyttöä, pakkohäätöjä, taloudellista hyväksikäyttöä, terveyshaittoja sekä vaarallisia työoloja. Ongelmien analysoimista pohjustetaan luomalla katsanto Kongon historialliseen kehitykseen sekä kobolttiteollisuuden rakenteeseen. Sosiaalisen kestävyyden ongelmia eritellään lähdeaineistoissa raportoitujen ongelmakohtien ja konkretian kautta. Tämän jälkeen paneudutaan yritysvastuun käsitteeseen pyramidi-, sidosryhmä- ja osakkeenomistajateorioiden kautta. Tutkielmassa pyritään tarkastelemaan näiden teorioiden toteutumista yritysten, kansainvälisten organisaatioiden ja paikallisen hallituksen näkökulmasta. Yritykset ovat tietoisia kaivostoiminnan sosiaalisen kestävyyden ongelmista, mutta yritysten toimiin ongelmien parantamiseksi vaikuttaa yrityksen sijoittuminen tuotantoketjussa. Loppupään yrityksille, kuten autonvalmistajille on tärkeää positiivisen tuotekuvan ylläpitäminen toisin kuin alkupään yrityksille, kuten kaivosyhtiöille. Kuitenkin loppupään yritykset ovat vastuussa myös siitä, että heidän tavarantoimittajansa huolehtivat sosiaalisen kestävyyden ongelmien ratkaisemisesta omassa toiminnassaan. Kansainväliset järjestöt taas vaikuttavat yritysten yhteiskuntavastuuseen, koska ne laativat standardeja ja ohjeita, jotka ohjaavat yrityksiä vastuullisten käytäntöjen kehittämisessä. Tutkielmassa eritellään, käsitellään ja arvioidaan tehtyjä toimia ja hankkeita yritysvastuun kehittämiseksi Kongon kobolttiteollisuudessa. Osana ratkaisujen ja vaihtoehtojen erittelyä tarkastellaan niiden tehokkuutta, toimivuutta sekä luodaan tulevaisuutta varten käsitys tehokkaimmista toimista. Tehokkaimmat keinot yritysten sosiaalisen kestävyyden parantamiseksi yhdistelevät eri toimijoiden tekemiä toimenpiteitä ja yhteistyötä. Tärkeimmäksi keinoksi nostetaan pieni-muotoiseen käsityöperusteiseen kaivostoiminnan virallistaminen tietyille alueille. Kun taas kierrätetyn koboltin käyttäminen tai vaihtoehtoisten mineraalien hyödyntäminen nähdään yksinään riittämättöminä keinoina sosiaalisen kestävyyden ongelmakohtien ratkaisemiseksi kobolttikaivostoiminnassa.
Keywords: supply chains; cobalt; human rights; fi=Kansainvälinen liiketoiminta|en=International Business|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|