Osakeyhtiön nettovarallisuus ja verosuunnittelu - Monto, Joonas (My University, 2009)
Vuoden 2005 verouudistus muutti osakeyhtiön verosuunnittelun luonnetta siten, että nykyisin yhtiön nettovarallisuussuunnittelu on keskeisimmässä roolissa yrityksen verotuksellisesti tehokkaassa voitonjaossa. Osakeyhtiön nettovarallisuus on siten yksityisen ja noteeraamattoman osakeyhtiön verosuunnittelun peruslähtökohta, joka hyvin suurelta osin määrää yhtiön osakkaalle maksettavan osingon verorasituksen. Vaikka nettovarallisuus on verosuunnittelun kulmakivi, on yrityksen optimaalisessa voitonjaossa ja tulossuunnittelussa otettava huomioon koko joukko muitakin keinoja. Vuoden 2006 osakeyhtiölaki puolestaan toi uusia sääntöjä yhtiön varojen jakamiseen, joita myös sivutaan tässä tutkielmassa. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selventää uudistuneen vero- ja osakeyhtiö-lainsäädännön mukanaan tuomia haasteita ja mahdollisuuksia osakeyhtiön voitonjaon verosuunnitteluun. Tarkasteltavana on keinoja vaikuttaa yhtiön nettovarallisuussuunnitteluun sekä keinoja voitonjaon verosuunnitteluun ja verosuunnittelun riskienhallintaan. Säännösten tarkastelu ja peilaus oikeuskäytäntöön tuo esiin muutamia tapauksia, joissa ongelmana on nykyisten säännösten soveltaminen käytäntöön etenkin tapauksissa, joissa henkilökohtaista palkkatuloa verotetaankin yrityksen tulona.
Keywords: nettovarallisuus; verosuunnittelu; fi=Talousoikeus|en=Business Law|