Effect of green bond issuance to stock prices - Tanner, Teemu (My University, 2024)
Only been around 20 years, green bonds are new and growing financing method for companies to finance their green projects. Compared to traditional bond issuing, green bond issuing has not been studied extensively in the finance literature. There are several instances creating voluntary guidelines for green bonds. Currently, some governments give out subsidies for companies issuing green bonds. Additionally, several instances have rating systems for green bonds. In the empirical literature, researchers have found positive reaction to green bond issuing announcement. Potential reasons for positive reaction have been stated to be green premium, regulatory hedge, and reputation of the company. Event study methodology is empirical analysis that is used to study specific event on the value of security. Event study is applied in the paper to study effect of green bond issuance to stock prices. Event windows of [-5, +10] and [-10, +10] are applied and robustness of the results is tested with different event windows, Fama-French three factor model, global market model and excluding green bond subsidies. Cumulative abnormal returns measured by CAPM are positive for event windows of [-5, +10] and [-10, +10] and significant in 5-percent confidence level for first green bond issuance and insignificant for subsequent issues. This is explained by green tag for the first-time issuer, which leads market to increase the value of issuing company. Green tag means that firm’s green projects are certified to have positive environmental impact, which in turn leads to benefits for the green firm. Subsequent issues do not have new information coming into to market if green tag hypothesis is considered true. Therefore, subsequent issues do not have effect on stock prices.

Ensimmäiset vihreät joukkovelkakirjat tulivat markkinoille vuonna 2007. Tämä rahoitusmalli otettiin käyttöön yrityksille, jotka ovat sitoutuneet ympäristöystävällisiin projekteihin. Rahoituksen kirjallisuudessa vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeellelaskusta ei ole tehty kattavaa tutkimusta, johtuen niiden lyhyestä historiasta. Useat tahot luovat vapaaehtoisia suuntaviivoja yrityksille, jotka haluavat lainata rahaa vihreiden joukkovelkakirjojen avulla. Tämän lisäksi useat tahot ovat luoneet vihreiden joukkovelkakirjojen arvostelujärjestelmiä, jotka luovat yhteyden rahoittajien ja vihreiden projektien välille. Empiirinen kirjallisuus on osoittanut positiivisen reaktion yhtiöiden osakkeille vihreiden joukkovelkakirjojen liikkeellelaskun julkistamispäivänä. Potentiaalista yhteyttä positiiviseen reaktioon on selitetty vihreällä preemiolla, suojaavalla vaikutuksella tulevaan ympäristösääntelyyn, sekä positiivisella vaikutuksella yhtiön maineeseen. Tapahtumatutkimus on empiirisen analyysin muoto, jolla tutkitaan tietyn tapahtuman vaikutusta yrityksen osakkeen hintaan. Tässä tutkimuksessa tapahtumatutkimusta käytetään tutkimaan yhteyttä yrityksen vihreän joukkovelkakirjan liikkellelaskun julkistamispäivän ja osakkeen hinnan julkistamispäivän ympärillä. Tutkimuksessa löydetään 16 ja 21 päivän tapahtumaikkunoiden ympärillä kumulatiivisia epänormaaleja osaketuottoja verrattaessa vertailuindeksiin. Tulokset ovat kestäviä vertailtaessa tuloksia myös Fama-French kolmifaktorimallilla, globaalilla markkinamallilla ja eri pituisilla tapahtumaikkunoilla. Tulokset ovat kestäviä viiden prosentin luottamustasolla. Tutkimuksessa osoitetaan että yrityksen ensimmäinen vihreän joukkovelkakirjan liikkellelasku tuottaa ylituottoja, mutta vastaavia tuloksia ei löydy yhtiön seuraavilla joukkovelkakirjan liikkellelaskuilla. Ylituottoja selitetään vihreällä merkinnällä jonka yhtiö saa markkinoilta ensimmäisen liikkellelaskun yhteydessä. Markkina uskoo, että yhtiö kykenee jatkossa luomaan lisäarvoa osakkeen omistajille ja osakkeen arvo nousee tämän vuoksi.
Keywords: bonds; green economy; sustainable development; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; Master's Degree Programme in Finance