TOIMINNANOHJAUSJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖNOTTOPROJEKTI MUUTOSJOHTAMISEN JA PROSESSINHALLINNAN NÄKÖKULMISTA - Ahlsten, Antti (My University, 2017)
Tämän Pro Gradu -tutkielman aiheena on toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoprojekti muutosjohtamisen näkökulmasta. Tutkielman teoreettinen viitekehys koostuu kolmesta pääkappaleesta, jotka ovat toiminnanohjausjärjestelmän toiminta ja tarkoitus, toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoprojekti ja siihen liittyvä hankkeen projektimuotoisuus sekä muutoksen johtaminen. Tutkielman aineisto kerättiin kyselyllä kohdeyrityksen henkilöstölle. Kyselystä saadun datan avulla analysoitiin toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoprojektin onnistumista sekä selvitetään riippuvuussuhteita erilaisten muuttujien välillä prosessissa. Tutkielman empiirinen osuus validoi teorian siinä, että toiminnanohjausjärjestelmän käyttöönottoprojekti on haasteellinen prosessi koko yritykselle, eikä muutosjohtamisen tärkeyttä projektin onnistumiselle voi väheksyä. Henkilöstön motivaatio työskennellä yrityksen asettamien tavoitteiden eteen on erityisen tärkeää muutoksen aikana. Yksi tutkielman päälöydöksistä oli, että käyttöönottoprojektin onnistumista ja muutosjohtamista tulkitaan ja arvioidaan eri tavoin yrityksen eri toimenkuvissa ja organisaation tasoilla. Tehokkaalla ja ennen kaikkea yksilöllisellä, mutta silti kokonaisvaltaisella johtajuudella pystytään vaikuttamaan positiivisesti muutosprosessin onnistumismahdollisuuksiin. Toisena löydöksenä oli viestinnän vaikutus sekä henkilöstön kokemukseen projektin onnistumisesta ylipäänsä, että muutosjohtamisen onnistumisesta.
Keywords: toiminnanohjausjärjestelmä; ERP; muutosjohtaminen; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|; fi=Master's Degree Programme in Industrial Management|