Arvoketjun kehittäminen big dataa hyödyntämällä ilman yksityisyyden vaarantamista - Poikolainen, Otto (My University, 2018)
Tutkimus käsittelee big datan analytiikkaa, jolla pyritään tehostamaan yrityksen arvoketjua. Rajaus tutkimukselle muodostuu yksilön yksityisyydensuojasta. Aihepiiri tutkimukselle on merkittävä ja tärkeä, koska data on tulossa jatkuvasti arvokkaammaksi ja tärkeämmäksi resurssiksi, joka parantaa yrityksen kilpailukykyä markkinoilla. Samanaikaisesti myös datan määrä on lisääntymässä nopealla tahdilla merkittävästi. Mikäli dataa kyetään hyödyntämään järkevällä tavalla ja kontekstissa, josta on hyötyä yritykselle itselleen, on mahdollista saavuttaa kilpailuetua suhteessa muihin alalla kilpaileviin yrityksiin. Mittarit, joilla data-analytiikan tuomia etuja voidaan mitata, ovat esimerkiksi madaltuneet kustannukset tuotannossa sekä kohderyhmän täsmällisempi saavuttaminen markkinoinnissa. Samaan aikaan, kun datan määrä lisääntyy, myös huoli yksityisyydensuojasta ja tietoturvallisuudesta lisääntyy. Koska data on arvokas resurssi, se on alttiina väärinkäytöksille. Tästä syystä onkin mielenkiintoista tutkia, miten dataa voidaan analysoida yksityisyydensuojaa kunnioittamalla. Aihepiiri on erittäin ajankohtainen Euroopan Unionin sisällä, koska suomalaisilla organisaatioilla on aikaa sopeuttaa toimintansa tietosuoja-asetuksen mukaiseksi 25. toukokuuta 2018 mennessä. Tämä tutkimus on integratiivinen kirjallisuus katsaus, jossa tunnistetaan ongelma, etsitään siihen liittyvää kirjallisuutta, arvioidaan aineistoa ja pyritään tekemään synteesi mallista, joka olisi ratkaisu tunnistettuun ongelmaan. Tavoitteena on syventää jo olemassa olevaa teoriaa ja tuottaa tietoa, joka olisi suoraan sovellettavissa käytäntöön. Tutkimuksen rajoitteena on aihepiirin suhteellinen uutuus, minkä takia on mahdollista, että johtopäätökset voivat olla joissain tapauksissa huonosti näytettävissä toteen. Tähän rajoitteeseen pyritään tutkimuksessa vastaamaan kuitenkin hyödyntämällä alan keskeistä kirjallisuutta, joka on mahdollisimman luotettavaa.
Keywords: Yksityisyys; Big data; Arvoketju; fi=Tietojärjestelmätiede|en=Information Systems|