Toimitusjohtajien työhyvinvointi : Kohdellaan ihmisiä ihmisinä, ei koneina - Erola, Tomi (My University, 2025)
Työhyvinvointi on työelämässä yksilöille ja organisaatioille keskeinen asia sekä kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta tärkeä osa-alue. Toimitusjohtajien työhyvinvointi on merkittävässä asemassa yrityksille. Urheiluseurojen toimitusjohtajien työhyvinvoinnista suomalaisessa seuraympäristöstä ei löydy tutkimustietoa lainkaan sellaisessa muodossa kuin se tässä tutkielmassa tullaan esittämään. Tutkimuksen keskiössä on Suomen kahden suurimman sarjan Liigan ja Veikkausliigan toimitusjohtajien omat kertomukset omasta työhyvinvoinnistaan. Laadullisen tutkimuksen teoreettinen viitekehys keskittyy vahvasti työhyvinvoinnin käsitteeseen. Tämä tutkimus käsittelee myös stressin, vapaa-ajan, perhe-elämän, hallituksen tuen, yhtiön arvojen sekä muiden tukitoimien merkitystä työhyvinvointiin. Tutkimuksen tarkoituksena on kuvata urheiluseurojen toimitusjohtajien työhyvinvointia. Yksityiskohtaisina tutkimuskysymyksinä ovat: 1) Mitä työhyvinvointi tarkoittaa urheiluorganisaation toimitusjohtajalle? 2) Millaisena urheiluorganisaation toimitusjohtajat kokevat osakeyhtiön hallituksen tuen työhyvinvoinnilleen? ja 3) Miten urheiluorganisaatioiden osakeyhtiön arvoissa on otettu huomioon työhyvinvointi? Vastauksia tutkimuskysymyksiin saatiin toimitusjohtajille suunnatulla kyselyllä. Kysely lähetettiin 29 toimitusjohtajalle Webropol-kyselyohjelman avulla, joista 16 vastasi kyselyyn. Aineisto analysoitiin laadullisesti sisällönanalyysillä. Toimitusjohtajien työhyvinvointi perustui pääasiassa työkuormituksen hallintaan, palautumiseen sekä fyysiseen ja henkiseen hyvinvointiin, mutta jatkuva tavoitettavuus ja työpaineet vaikeuttavat työn ja vapaa-ajan tasapainon saavuttamista. Hallituksen tuki työhyvinvoinnille koettiin usein riittämättömäksi. Toimitusjohtajien työhyvinvointi edellyttää tehokasta kuormituksen hallintaa, palautumista sekä työ- ja vapaa-ajan tasapainoa, jotta krooniset terveysongelmat vältetään ja päätöksentekokyky säilyy. Hallituksen roolia tulisi kehittää tarjoamalla konkreettisia ja yksilöllisiä tukitoimia, jotka vähentävät stressiä ja parantavat johtamisen jaksamista. Yrityksen arvojen käytännön soveltaminen päivittäisessä toiminnassa on avainasemassa, sillä se tukee oikeudenmukaista, tavoitteellista johtamista ja lisää työn mielekkyyttä sekä sitoutumista.
Keywords: työhyvinvointi; toimitusjohtajat; organisaatiot; työkyky; stressi; vapaa-aika; perhe-elämä; arvot (käsitykset); osakeyhtiöt; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Management|