Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen kiinteistönvälityksessä : Välitysliikkeen ja välittäjän vastuista ja velvollisuuksista - Boedeker, Saija (My University, 2023)
Avainasemassa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisessä ovat sellaiset yritykset ja ammattihenkilöt, jotka omassa toiminnassaan voivat tunnistaa rahanpesuun ja terrorismin rahoittamiseen liittyviä riskejä. Tällaisen tuntemisvelvoitteen piiriin kuuluvia ilmoitusvelvollisia ovat mm. kiinteistönvälitystoimistot ja kiinteistönvälittäjät. Rahanpesua ja terrorismin rahoittamista pyritään torjumaan puuttumalla niiden rikoshyötyyn sekä rahoitus- ja välityskanaviin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Rahanpesulla tarkoitetaan kaikkia sellaisia toimia, joilla otetaan laittomasta alkuperästä olevia rahoja vastaan, pidetään niitä hallussa tai yritetään siirtää eteenpäin. Yhtenä rahanpesun edellytyksenä on esirikoksen olemassaolo, joka voi liittyä mihin rikokseen tahansa. Rahanpesun tavoitteena on saada rikoksesta tulevien varojen laiton alkuperä häivytettyä ja näyttämään lailliselta. Tyypillisesti rahanpesussa omaisuus siis muuttaa muotoaan, jonka vuoksi myös rikollisen alkuperän havaitseminen voi olla hankalaa. Terrorismin rahoittaminen käsittää kaikki sellaiset toimet, joilla kerätään tai annetaan varoja joko suoraan tai välillisesti terrorististen tekojen rahoittamiseen ja sitä kautta niiden suorittamiseen. Terrorismin rahoittamiseen käytettyjen varojen ei välttämättä tarvitse olla rikoksella hankittuja, vaan ne voivat olla alkuperältään laillisiakin. Kiinteistönvälityksellä tarkoitetaan toimintaa, jossa saatetaan kaupan sopijapuolet kosketuksiin toistensa kanssa taloudellisen hyödyn saamiseksi joko huoneiston, kiinteistön tai vuokra-sopimuksen aikaansaamiseksi. Kiinteistönvälitysliikkeelle ja kiinteistönvälittäjälle on säädetty useita vastuita ja velvollisuuksia, joita tässä tutkielmassa tarkastellaan. Tutkielman tutkimusmetodi on oikeusdogmaattinen eli lainopillinen aineiston perustuessa voimassa olevaan kansalliseen ja Euroopan unionin lainsäädäntöön, lakien esitöihin (hallituksen esitykset), oikeuskäytäntöön (oikeustapaukset, aluehallintoviraston päätökset), oikeuskirjallisuuteen ja muihin kirjalähteisiin sekä viranomaisten julkaisuihin, ohjeisiin ja sääntöihin. Tutkielman tavoitteena on selvittää rahanpesun torjuntaan ja terrorismin rahoittamisen estämiseen liittyvä EU:n lainsäädäntö ja kansallinen lainsäädäntö sekä muiden viranomaisten ja tahojen ohjeet, vastuut ja velvoitteet kiinteistönvälitystoimintaan liittyen. Lisäksi tavoitteena on selvittää, mitä seuraamuksia välitysliikkeelle ja välittäjälle aiheutuu, mikäli säädöksiä tai muita velvoitteita ei noudateta.
Keywords: rahanpesu; terrorismi; lainsäädäntö; kiinteistönvälitys; EU-direktiivit; torjunta; valvonta; lait; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|