Pankkisalaisuus - Palomäki, Sini (My University, 2006)
Pankkisalaisuudella tarkoitetaan pankin ja pankissa toimivan henkilön velvollisuutta ja oikeutta pitää salassa, mitä pankin toiminnassa on saatu tietää asiakkaan tai jonkun muun henkilön taloudellisista tai muista asioista. Pankin asiakkaan kannalta pankkisalaisuus on siis osa perustuslailla turvattua yksityisyyden suojaa. Pankkisalaisuus ei ole kuitenkaan ehdoton, vaan laissa on säädetty tilanteista, joissa pankkisalaisuus väistyy. Tällaisia tilanteita ovat muun muassa vero- ja poliisiviranomaisten tiedonsaantioikeus sekä eräät yksityisoikeudelliset tapaukset, kuten edunvalvonta. Tutkielmassa tarkastellaan pankkisalaisuutta asiakkaan yksityisyyden suojana. Pankkisalaisuudella on merkitystä sekä yksilöille että yhteiskunnalle. Päättäjät ovat jatkuvan paineen alla yhteiskunnan edun ja yksilön oikeuksien yhteensovittamisessa. Salassapitosäännösten läheiset yhteydet verotukseen, sosiaalitoimeen, liiketoimintaan sekä esitutkintaviranomaisten toimintaan korostavat pankkisalaisuuden yhteiskunnallista merkitystä. Rikolliset ovat löytäneet keinot hyödyntää tiukkoja pankkisalaisuussäännöksiä harjoittamalla talousrikollisuutta, kuten rahanpesua, salassapitosäännösten suojissa. Rahanpesulla taas rahoitetaan uutta rikollisuutta, huumekauppaa ja terrorismia. Useat maat ovat sitoutuneet kansainvälisiin sopimuksiin, joilla rahanpesua ja muuta talousrikollisuutta pyritään ehkäisemään.
Keywords: pankkisalaisuus; rahanpesu; yksityisyyden suoja; verokeitaat; fi=Talousoikeus|en=Business Law|