Perintälain muutosten vaikutukset - tarkastelussa perintäliiketoiminta - Urpiola, Mira-Maria (My University, 2016)
Tutkielman tavoitteena on selvittää, mitä muutoksia ja lisäyksiä 16.3.2013 voimaan tulleeseen perintälakiin on tehty. Tutkielmassa pohditaan myös lakimuutoksen käytännön vaikutuksia vapaaehtoiseen perintään sekä perintäliiketoiminnan kannattavuuteen. Tutkimus perustuu suurelta osin lakiin saatavien perinnästä, hallituksen esityksiin saatavien perinnästä annetun lain muuttamisesta, oikeuskirjallisuuteen sekä perintäyhtiöille toteutettuihin haastatteluihin. Tutkimuksessa perehdytään syvällisemmin yksityisoikeudellisten kuluttajasaatavien sekä yrityssaatavien ammattimaiseen vapaaehtoiseen perintään. Teorian alussa käsitellään perintälainsäädännön kehittymistä. Lisäksi avataan perintälakiin lisätyt ja muutetut lainkohdat. Lopuksi pohditaan lakimuutoksen aiheuttamia vaikutuksia perintäliiketoiminnan kannattavuuteen. Ajantasaista kirjallisuutta tai oikeustapauksia ei ole aiheesta vielä julkaistu paljon, joten tutkielma pohjautuu pääasiassa lakeihin, hallitusten esityksiin ja mietintöihin sekä perintäyhtiöiden haastatteluista kerättyyn tietoon. Tutkimuksessa on hyödynnetty myös oikeuskirjallisuutta, oikeustapauksia sekä eri virastojen ja ministeriöiden internetsivustoilta kerättyä tietoa. Tutkimus on osoittanut, että perintälain muutoksella on merkittäviä vaikutuksia ammattimaisesti perintää harjoittavien yhtiöiden saatavien perinnän kannattavuuteen. Uudessa perintälaissa on pyritty parantamaan velallisen asemaa perinnässä, täsmennetty hyvän perintätavan sisältöä sekä menettelyä perinnässä. Lisäksi siinä on rajoitettu velalliselle perinnästä aiheutuvia kustannuksia siten, että ne vastaisivat tosiasiassa velkojalle perinnästä aiheutuvia kustannuksia. Perintälain muutoksen myötä perintäprosessi ja saatavien siirtyminen oikeudelliseen perintään on nopeutunut. Perintäliiketoiminnan kannattavuus on heikentynyt, joten lakimuutos on edellyttänyt muutoksia perintätoimistojen aikaisempiin toimintatapoihin. Vapaaehtoisten sovintojen määrä on oletettavasti jossain määrin vähentynyt, ja taas maksuhäiriömerkintöjen määrä kasvanut.
Keywords: kannattavuus; perintä; perintäyhtiö; saatava; velkoja; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|