Vertaisverkkojen laiton käyttö korvausvelvollisuuden näkökulmasta - Uitto, Noora (My University, 2011)
Piratismi käsittää nykypäivänä kaksi eri osa-aluetta: fyysisen piratismin ja piratismin jota harjoitetaan tietoverkoissa. Osittain nämä kaksi piratismin muotoa ovat limittyneet yhteen, mutta tällä hetkellä suurimpana ongelmana piratismiin liittyen pidetään tieto-verkoissa tapahtuvaa laitonta tiedostojenjakoa. Tässä tutkimuksessa perehdytään tieto-verkko-piratismiin, tarkemmin sanottuna vertaisverkkojen laittomaan käyttöön ja siitä koituviin seuraamuksiin, joista lähempään tarkasteluun otetaan siviilioikeudelliset seu-raamukset. Vertaisverkkojärjestelmät ovat nopea ja suhteellisen vaivaton tapa siirtää tietoa interne-tissä. Kehittyneen teknologian ansiosta myös suurten tiedostojen siirtäminen kohtuulli-sessa ajassa on mahdollista. Hyödyllisyytensä ohella vertaisverkot ovat saaneet osakseen myös negatiivista julkisuutta, sillä useasti vertaisverkoissa leviävät tiedostot sisältävät tekijänoikeuden alaista materiaalia, kuten esimerkiksi musiikki- ja elokuvatiedostoja. Tekijänoikeudenloukkauksen siviilioikeudellisena seuraamuksena on korvausvel-vollisuus, joka pitää sisällään tekijänoikeuslain mukaisen hyvityksen ja korvauksen. Tutkimuksessa lähdetään liikkeelle vertaisverkkojen toiminnan selvittämisestä, jonka jälkeen tutkaillaan millä tavalla tekijänoikeuksia tavallisesti vertaisverkoissa loukataan. Tutkimuksen pääpaino on kuitenkin tekijänoikeudenloukkauksesta seuraavaan korvaus-velvollisuuden selvittämisessä. Mistä maksettava korvaus muodostuu ja millä perusteilla korvausta maksetaan? Mikä on syntynyt tappio? Tutkimuksen lopussa tutkaillaan te-kijänoikeuden ja perusoikeuksien suhdetta ja pohditaan tiedonsiirron laillistamista.
Keywords: piratismi; tekijänoikeus; torrent-tiedosto; vertaisverkko; fi=Talousoikeus|en=Business Law|