Maksutaserajoittunut talouskasvu Suomessa: Thirlwallin hypoteesin empiirinen testaus - Pietilä, Arttu (My University, 2005)
A. P. Thirlwallin hypoteesi maksutaserajoitteisesta talouskasvusta tarjoaa kysyntäperusteisen näkökulman taloudellisen kasvun tutkimukseen. Hypoteesin mukaan pitkällä aikavälillä maan talouskasvua rajoittaa ehto vaihtotaseen tasapainosta. Vaihtotaseen tasapainoehdosta seuraa, että talouskasvun astetta rajoittaa vientikysynnän kasvuaste. Tämä viennin ja talouskasvun pitkän aikavälin relaatio muodostaa Thirlwallin kasvumallin teoreettisen ytimen. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää miten Thirlwallin hypoteesiin perustuva maksutaserajoitteinen kasvumalli onnistuu selittämään taloudellista kasvua Suomen kansantaloudessa. Tutkimusaineistona käytettiin Suomen bruttokansantuotteen, viennin, tuonnin ja vaihtosuhteen aikasarjoja. Tutkimusajanjaksona oli vuosien 1975–2004 neljännesvuosiaineisto. Empiirisessä testauksessa käytettiin Johansenin yhteisintegroituvuusmenetelmää. Tutkimuksen tulokset tukevat Thirlwallin hypoteesia. Suomen talouskasvun voidaan sanoa olleen Thirlwallin määritelmän mukaan maksutaserajoittunutta. Varsinkin oletus viennin ja talouskasvun pitkän aikavälin relaatiosta sai vahvaa tukea.
Keywords: Maksutaserajoittunut talouskasvu; Thirlwallin hypoteesi; yhteisintegroituvuus; fi=Kansantaloustiede|en=Economics|