Tuotantotavan erillisvaikutus yrityksen tunnuslukuihin - Nissinen, Jarkko (My University, 2003)
Tutkielman tarkoituksena oli selvittää tuotantotavan erillisvaikutusta yrityksen tunnuslukuihin. Tuotantotavan erillisvaikutus pyrittiin saamaan esiin valitsemalla ala, jonka lopputuotteen on tuotantotavasta riippumatta läpäistävä samat tekniset vaatimukset. Tutkielman teoriaosassa esiteltiin tutkimuksen kohteena olevan toimialan kehitystä, rakennetta, taloudellisia näkymiä sekä menestystekijöitä. Tunnuslukuanalyysiosassa käytiin läpi tunnuslukuanalyysin historiaa ja sen luonnetta osana yritysanalyysiä. Tutkimuskohteina oleviin kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukuihin on myös pyritty perehtymään huolella. Teoriaosassa esiteltiin lisäksi tutkimusmenetelmänä käytetty regressioanalyysi. Teoriaosuuden lähdeaineistona on käytetty niin kotimaista kuin ulkomaistakin kirjallisuutta ja tutkimuksia. Asiantuntijahaastattelun avulla käytiin läpi alan yritykset. Haastattelu luokitteli alan yritysten tuotantotapoja, jonka perusteella tutkimukseen otetut yritykset valittiin. Empiirisen osan tutkimusaineisto kerättiin Voitto+ -tietokannasta vuosilta 2000 ja 2001. Tutkimusaineiston analysoinnin jälkeen suoritettiin regressioanalyysit, joiden perusteella tuotantotavalla voidaan sanoa olevan vaikutusta käyttökate- %:iin, Current – ja Quick Ratioon sekä omavaraisuusaste- %:iin. Sijoitetun pääoman tuotto-%:iin ei tuotantotavalla voida sanoa olevan tässä aineistossa tilastollisesti merkittävää vaikutusta.
Keywords: tunnusluvut; eristyslasiteollisuus; regressioanalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|