Rehtiä ja reilua - Eettiset ongelmakohdat henkilöstöjohtamisessa - Lempiäinen, Mari (My University, 2014)
Tässä tutkimuksessa pyritään selvittämään, minkälaisia eettisiä ristiriitatilanteita yritysten ja organisaatioiden henkilöstö työssään kokee. Tutkimuksen ongelma on, ettei yrityksen johto aina tunnista tai osaa käsitellä eettisiä ongelmakohtia. Tutkimuksen tavoitteet ovat selvittää: 1) Millaisia organisaatioiden eettiset ongelmakohdat ovat? 2) Miten ongelmiin voidaan puuttua? Tutkimus perustuu eettisen johtamisen teoreettiseen viitekehykseen, ja aiheen kirjallisuutta käsitellään sen yleisimpien teemojen mukaisesti. Tutkimuksessa myös esitellään eettisen johtamisen rinnakkaiskäsitteitä CSR (Corporate Social Responsibility), integriteetti sekä arvojohtaminen ja Management by values. Tutkimuksen empiirinen osuus on laadullinen, puolistrukturoitu haastatteluaineisto, joka on kerätty yhdessä kohdeorganisaatiossa. Empiirisessä osiossa käsitellään 12 henkilön haastatteluaineistoa koskien erilaisia henkilöstöjohtamiseen liittyviä tilanteita heidän organisaatiossaan. Haastatteluissa keskitytään yrityksen arvoihin, sääntöihin ja tavanomaisimpiin henkilöstöasioihin tai mahdollisiin epäeettisiin tilanteisiin. Osa haastatteluista on ryhmähaastatteluja, ja ne ovat puolistrukturoituja. Tutkimuksen johtopäätökset ovat, että epäeettisiä tilanteita voidaan ennakoida ja estää monin tavoin huomioimalla etiikka päätöksenteossa. Lisäksi yksilötasolla epäeettisten tai epäoikeudenmukaisten tilanteiden julki tuomiseksi tulee lähiesimiesten roolia korostaa. Henkilöstöllä tulee olla sopivia tilanteita ja mahdollisuuksia tuoda esiin kokemuksiaan tai mielipiteitään, ja ne pitää esimiehen tunnistaa ja viestiä eteenpäin.
Keywords: Eettinen johtaminen; CSR; arvot; eettiset ongelmatilanteet; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Henkilöstöjohtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Human Resource Managment|