Verkostojohtaminen vienninedistämisessä: Kehittäminen ja haasteet verkostotoiminnassa - Hirsimäki, Riku (My University, 2023)
Verkostojohtamista ilmenee yhteiskunnan monilla sektoreilla ja verkostoissa eri toimijat ovat tiiviissä yhteistyössä yhteisten tavoitteiden puolesta. Toimiakseen verkosto tarvitsee tavoitteellisuutta sekä koordinointia, että verkosto voi toimia tehokkaasti. Verkostossa jokainen jäsen tuo oman näkökulmansa ja osaamisensa verkoston käyttöön ja verkoston jäsenet ovat usein riippuvaisia toisistaan. Verkostotoiminnan periaatteisiin kuuluu vastavuoroisuus, vapaaehtoisuus sekä luottamus, joilla merkittävä vaikutus verkoston toimintaan. Jäsenten sitoutuminen verkoston toimintaan vaikuttaa myös merkittävästi verkoston tavoitteiden toteutumiseen sekä toiminnan mielekkyyteen. Verkostotoiminnassa voidaan kohdata myös erilaisia haasteita. Verkostossa kohtaavat erilaiset organisaatiokulttuurit ja persoonallisuudet, mikä saattaa luoda omat haasteensa verkoston toiminnalle. Tutkimuksen tarkoituksena on tunnistaa verkostojohtamisen sekä verkostotoiminnan haasteita sekä kehittämistarpeita vienninedistämistoiminnassa. Vienninedistäminen tapahtuu Suomessa verkostomaisella mallilla ja tutkimus voi parhaimmillaan antaa vastauksia vienninedistämisen verkostotoiminnan haasteisiin. Tutkimus tehtiin laadullisena tutkimuksena ja vastauksia tutkimusongelmaan etsittiin puolistrukturoitujen teemahaasteluiden avulla. Kohderyhmänä haastatteluissa oli kymmenen verkostotoiminnan tuntevaa asiantuntijaa, jotka ovat työssään tekemisissä vienninedistämisen kanssa. Osa haastateltavista oli vienninedistämistoimijoita ja osa puolestaan oli tehnyt yhteistyötä vienninedistämisen toimijoiden kanssa. Aineiston analyysiin on käytetty teoriaohjaavaa sisällönanalyysia. Teoriaohjaava sisällönanalyysi mahdollistaa tutkielman tulosten tarkastelun peilaamalla tuloksia teoriaan. Tutkimustulokset vahvistavat vienninedistämisen verkostotoiminnan keskeiset haasteet ja kehittämistarpeet. Erilaisten toimintatapojen yhdistäminen, toimintaan sitoutuminen sekä tavoitteellisuus luovat haasteensa vienninedistämisessä. Erityistä huomiota tutkimustuloksissa kiinnitetään haasteisiin ja toiminnan kehittämiseen. Tutkimustulokset osoittavat, että verkostojohtajilta vaaditaan toiminnan strukturointia, mutta verkoston tulee tästä huolimatta olla itseohjautuva ja verkoston jäsenten tulee voida tuoda omat vahvuusalueensa esiin verkoston hyväksi.
Keywords: verkostot; johtaminen; verkostojohtaminen; sosiaalinen pääoma; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|