Euroopan keskuspankin rahapolitiikka ja pienten ja keskisuurten yritysten rahoitus - Kangasjärvi , Annele (My University, 2017)
Euroopan velkakriisin puhjettua vuonna 2008, luotonanto tyrehtyi ja investoinnit romahtivat euroalueella. Investoinnit eivät ole edelleenkään lähteneet kunnolla kasvuun, vaikkakin investointikäyttäytyminen on ollut hyvin heterogeenistä euroalueen sisällä. Eniten rahoituksen heikko saatavuus on vaikuttanut pk-yrityksiin. Tämän tutkielman tavoitteena onkin tutkimusten avulla selvittää, että mitä rahapoliittisia toimia EKP on tehnyt pk-yritysten investointien ja lainarahan kysynnän lisäämiseksi finanssikriisin aikana ja sen jälkeen ja mitä vaikutuksia näillä toimilla on ollut rahoituksen saatavuuteen ja investointitasoon. Tutkielmassa käydään läpi EKP:n tavanomaista ja epätavanomaista rahapolitiikkaa sekä rahapolitiikan välittymismekanismia. Rahapolitiikan välittymistä reaalitalouteen havainnollistetaan IS-LM -mallin avulla. Pk-yritysten rahoituksen ja investointien kehitys ja nykytilanne perustuu tieteellisiin artikkeleihin ja tutkimuksiin. Tutkimusten avulla tarkastellaan rahoituksen saatavuuden ongelmia ja pankkirahoituksen ja -sääntelyn merkitystä. Lisäksi pohditaan vaimean investointitason syitä ja investointien taloudellista merkitystä. Investointien ja lainakannan heikko kasvu ovat seurausta sekä kysyntä- että tarjouspuolen ongelmista. Pk-yritysten rahoitus on pitkälle pankkilähtöistä, ja siksi pk-yrityksillä onkin ollut muita yrityksiä enemmän ongelmia lainarahan saannissa. Tämä ei ole kuitenkaan suurin syy heikkoon investointitasoon, vaan suuremmaksi syyksi voidaan nähdä taloudellinen epävarmuus. Koska yritykset eivät luota taloudellisen tilanteen paranemiseen lähitulevaisuudessa, eivät ne myöskään halua investoida. EKP on kyllä pystynyt rahapolitiikkansa avulla vaikuttamaan pk-yritysten lainaehtojen kevenemiseen, mutta investointitasoon näillä toimilla ei ole ollut kovin suurta vaikutusta. Rahapolitiikan avulla tulisi pystyä luomaan inflaatio-odotuksia ja vakuuttamaan markkinat siitä, että tulevaisuuden talouden kehitys tulee paranemaan. Näin ei ole kuitenkaan pk-yritysten kohdalla käynyt.
Keywords: Rahapolitiikka; Euroopan keskuspankki; pk-yritysten rahoitus; investoinnit; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|