Splittauksen vaikutus osakkeen likviditeettiin suomalaisilla arvopaperimarkkinoilla - Suvanto, Sari (My University, 2002)
Tutkielman tarkoituksena on tarkastella splittauksen vaikutusta osakkeen likviditeettiin suomalaisilla arvopaperimarkkinoilla. Vaikutusta tarkastellaan tutkimalla osakkeen osto- ja myyntihintojen (bid-ask spread) välisiä eroja sekä kaupankäyntivolyymeja splittauksen suorituspäivien ympärillä. Lisäksi tutkielmassa tarkastellaan kaupankäynti- volyymien vaikutusta suhteelliseen bid-ask spreadiin. Tutkielman empiirinen osa on tehty event -tutkimuksena, ja käytettävä aineisto on saatu Vaasan yliopiston tieto- kannoista. Aineistossa on mukana Helsingin Pörssissä vuoden 2000 lopussa noteerattuja osakkeita, jotka on splitattu vuosien 1997-2000 aikana. Lähdeaineistona tutkielmassa on käytetty enimmäkseen ulkomaisia tutkimuksia ja artikkeleita. Näiden lisäksi lähde- aineistona on käytetty myös kotimaisia tutkimuksia, ja sekä koti- että ulkomaista kirjallisuutta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, ettei splittaus vaikuta merkittävästi osakkeen likviditeettiin suomalaisilla arvopaperimarkkinoilla.
Keywords: splittaus; likviditeetti; Suomen arvopaperimarkkinat; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|