Involuntary Medication and the Right to an Effective Remedy: Commentary on the Supreme Court Ruling KKO 2023:93 - Ulmanen, Maija-Sofia (Föreningen Nordisk socialrättslig tidskrift, 2025)
Denna kommentar granskar rättsskyddet för patienter som utsätts för tvångsmedicinering inom psykiatrisk vård i Finland, med fokus på tillgången till och effektiviteten i efterhandsrättsmedel. Den lyfter fram att den finska lagstiftningen saknar materiella kriterier för tvångsmedicinering, vilket väcker oro både för det föregripande och det efterhandsbaserade rättsskyddet. Med utgångspunkt i Högsta domstolens avgörande KKO 2023:93 ifrågasätter analysen om den nya rättigheten att överklaga tvångsmedicinering – som trädde i kraft 2024 – ger ett verkningsfullt skydd i praktiken. Kommentaren jämför även den finska och svenska modellen och visar att båda systemen står inför olika men allvarliga utmaningar när det gäller att säkerställa patienters grundläggande rättigheter i psykiatrisk tvångsvård.
Keywords: Involuntary medication; Legal remedies; Psychiatric care; Mental health law; Access to justice; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|