Yrityksen ennakoimattomat riskit ja riskienhallinta : Case – Ukrainan sota - Frantti, Emilia (My University, 2025)
Maailmantalous on viime vuosikymmenten aikana kohdannut toistuvasti kriisejä ja suuryritysten romahduksia, jotka ovat aiheuttaneet merkittävää epävakautta ja syventäneet huolta yritysten tulevaisuudesta. 2020-luvulla yritysten toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi koronan ja Ukrainan sodan seurauksena. Erilaisten kriisien jälkeen on havahduttu siihen, miten yritykset hallitsevat riskejään ja toteuttavat riskienhallintaansa kriisejä kohdatessa. Tutkielman tavoitteena on selvittää, minkälaisia riskejä Ukrainan sodan kaltainen ennakoimaton riski on aiheuttanut tutkimuksen kohteena oleviin yrityksiin ja ymmärtää mitä riskienhallintaan liittyviä toimenpiteitä Ukrainan sota on aiheuttanut yrityksille. Tutkielman teoreettisessa osassa käsitellään Ukrainan sodan vaikutuksia, riskejä ja riskienhallintaa. Tarkoituksena on syventää lukijan käsitystä siitä, mitä ovat erilaiset riskit ja miten niitä hallitaan sekä minkälaisia riskienhallinnan viitekehyksiä on olemassa. Tässä tutkielmassa toteutetaan laadullinen sisällönanalyysi käyttäen The Casualty Acturial Society:n luomaa riskienhallinta viitekehystä jaotellen riskit neljään eri kategoriaan: taloudellisiin, strategisiin, operatiivisiin ja vahinkoriskeihin. Tutkielman pääasiallinen aineisto koostuu neljän case-yrityksen vuosikertomuksista, tilinpäätöksistä, osavuosikatsauksista ja pörssitiedotteista. Tutkielmassa havaittiin, että Ukrainan sota on vaikuttanut yrityksiin lukuisin eri tavoin. Eniten yritykset kohtasivat taloudellisia riskejä, jotka liittyvät yleiseen inflaation kasvuun. Ukrainan sota on myös vaikuttanut merkittävästi strategisiin riskeihin, jonka perusteella riskit liittyvät yritysten toimintaympäristöjen riskeihin. Aiemman tutkimustiedon ja tutkielman havaintojen perusteella käytännöllisellä ja järkevällä riskienhallinnalla voidaan jopa parantaa yritysten tulosta. Tämä perustuu yrityksen toimintaympäristön nopeisiin muutoksiin ja liiketoiminnan mahdollisuuksien laajentamiseen. Tutkimuksen perusteella todettiin, että Ukrainan sota ei ollut ennakoimaton riski, koska case-yritysten liikevaihto ja riskienhallintatoimenpiteet viittaavat siihen, että tämän kaltaiseen riskiin oli varauduttu.
Keywords: riskienhallinta; riskit; Ukraina; yritykset; riskianalyysi; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|