Vaasan vanhan kaupunkipaikan kadunnimien muuttuminen - Hurtig, Pirkko (My University, 2006)
Tässä pro gradu -tutkielmassani käsittelen Vaasan vanhan kaupunkipaikan kadunnimistöä kaupungin perustamisesta vuodesta 1606 nykypäivään saakka. Tutkimukseni rajoittuu alkuperäiseen kaupunkipaikkaan, jota vuonna 1852 tapahtuneen palon jälkeen alettiin kutsua Vanhaksi Vaasaksi. Työssäni selvitän kadunnimien säilymistä, muuttumista ja katoamista sekä rinnakkaisnimisyyttä kaupungin neljäsataavuotisen historian aikana. Seuraan asemakaavallista kehitystä ja nimistönmuutoksia kaupunkiin laadittujen asemakaavakarttojen avulla. Kadunnimet lukeutuvat suunniteltuihin eli kaavanimiin, jotka ovat virallisia nimiä. Tutkimusaineistoni käsittää 69 kadunnimiartikkelia, jotka olen kerännyt arkistotutkimuksella. Löytämistäni kadunnimistä olen käyttänyt ensimmäisenä muotona alkuperäisestä ruotsinkielisestä nimestä käännettyä suomalaista käännösvastiketta, jonka olen saanut historioista ja asiakirjoista. Vaikka Vaasan vanha kaupunkipaikka on kokenut suuria muutoksia kaupunkikehityksensä aikana, eivät muutokset ole johtaneet kaikkien nimien katoamiseen. Olen ottanut vertailuajankohdaksi vuoden 1782 asemakaavan, jonka 34 tarkoitteen nimestä noin kolmasosa on säilynyt tähän päivään. Nimiä on säilynyt 1600-luvun puolivälistä alkaen. Kadunnimistä 2/3 osaa on kadonnut. Nimien katoamisen syynä on ollut paikan muuttuminen: Vaasan palo ja rautatien rakentaminen alueen halki. Uuteen kaupunkiin vietiin lopulta vain kaksi kadunnimeä. Rinnakkaisnimisyys on vanhoilla kadunnimillä tavallista. Myös saman nimen tasolla variaatio on runsasta. Kun tarkastelen saman aikatason tarkoitteita, on yhdellä tarkoitteella keskimäärin kaksi nimimuotoa. Kaikkia käytettyjä nimimuotoja ei voida koskaan saada selville. Rinnakkaisnimisyyteen löytyy useita syitä, joista yksi on vanhan kaupunkipaikan kadunnimien vakiintumattomuus. Asukkailla oli omia nimiään kaduille ja usein käytettiin kadunnimien sijaan kaupunginosien, liikkeiden, talon omistajan tai jonkun kadun varrella sijainneen tutun paikan nimeä. Vaasan vanhan kaupunkipaikan kadunnimet ovat sekoitus spontaania nimenantoperinnettä ja tietoisen ohjailun tuloksena syntyneitä kaavanimiä.
Keywords: virallinen nimi; kadunnimi; asemakaava; nimen säilyminen; nimen katoaminen; rinnakkaisnimi; fi=Nykysuomi|en=Modern Finnish|