Toimintolaskennan käyttöönotto: oppimisen vaikutus laskentatoimen muutoksessa - Pohjus, Henrik (My University, 2013)
Tutkimuksessa tarkastellaan, minkälainen vaikutus organisaation aiemmalla oppimisella on laskentatoimen muutoksen yhteydessä. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää vaikuttaako aiempi oppiminen positiivisesti toimintolaskennan käyttöönottoon. Tutkittavalle organisaatiolle on toteutettu yhdelle osastolle aiemmin toimintolaskennan käyttöönotto ja nyt käyttöönottoa laajennettiin muille osastoille. Tämän vuoksi oppimisen vaikutusta voitiin tutkia vertaamalla aiempaa käyttöönottoa uuteen. Oppimisen vaikutusta tutkittiin havainnoimalla ja haastattelemalla. Tutkimuksen pääpaino oli selvittää toimintolaskennan yleisten haasteiden esiintymistä vertaamalla aiempaa käyttöönottoa uuteen käyttöönottoon. Tutkimuksessa ilmeni, että aiemmalla oppimisella on positiivinen vaikutus toimintolaskennan käyttöönottoon. Suurin vaikutus oli ylimmän johdon sitoutumisella. Aiemman positiivisen kokemuksen ja sen tuoman toimintolaskentaan liittyvän yleisen tietouden lisääntymisen myötä ylimmälle johdolle muodostui vahva motivaatio toimintolaskennan laajemmalle hyödyntämiselle. Tämä sitoutuminen heijastui positiivisesti koko käyttöönottoon.
Keywords: Toimintolaskenta; laskentatoimen muutos; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|