Tilaus-toimitus –prosessin kehittäminen toiminnanohjausjärjestelmän ominaisuuksia hyödyntäen case-yrityksessä - Lindfors, Kristian (My University, 2010)
Tämän tapaustutkimuksen tavoitteena on kehittää tutkimuksen kohteena olevan metallialan pk-yrityksen tilaus-toimitusprosessia toiminnanohjausjärjestelmän avulla. Tutkimuksessa pyritään ensisijaisesti selvittämään case-yritykseen jo aiemmin hankitun, mutta vähäisesti hyödynnetyn toiminnanohjausjärjestelmän tarjoamia mahdollisuuksia sekä käyttöönottamaan näistä yritykselle parhaiten soveltuvat ominaisuudet. Tutkimus rajataan käsittelemään case-yrityksen yhtä vakiotuotetta. Kehityksen kohteena oleva tilaus-toimitusprosessin toimintamalli esitellään vaihe vaiheelta verraten sitä yrityksessä aikaisemmin käytössä olleisiin toimintatapoihin. Työn toissijaisena tavoitteena on, että tutkimuksen tuloksia voidaan myös hyödyntää perehdytettäessä yrityksen työntekijöitä toiminnanohjausjärjestelmän käyttöön. Tutkimuksen teoriaosassa käsitellään aihealueita, jotka liittyvät oleellisesti tutkimuksen tavoitteeseen ja jotka ovat olleet osittain tässä tutkimuksessa kehitettyjen ratkaisujen ja saatujen tulosten teoriapohjana. Näitä aihealueita ovat toiminnanohjaus, toiminnanohjauksen tietojärjestelmät sekä lyhyt läpileikkaus prosesseihin. Tutkimuksen lähdeaineisto koostuu alan kirjallisuudesta sekä sähköisistä lähteistä. Tutkimuksen tuloksena esitettiin ja käyttöönotettiin uusi toiminnanohjausjärjestelmää tehokkaasti hyödyntävä tilaus-toimitusprosessin toimintamalli. Tämän johdosta yrityksen tilaus-toimitusprosessi tehostui ja sen operointi helpottui. Työn lopussa esitellään lyhyesti myös muita tutkimuksen etenemisen myötä esiin tulleita toiminnan kehittämisajatuksia.
Keywords: Toiminnanohjausjärjestelmä; tilaus-toimitusprosessi; kehittäminen; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|