Mielenterveyttä ja hyvinvointia luonnosta : LuontoMieli-hankkeen kokemukset ja keskeiset tulokset - (:unkn) unknown (My University, 2025)
Tarve laajentaa ja vakiinnuttaa Green Care -toimintaa osaksi erilaisia sote-, hyte- ja kasvatuspalveluita on noussut vahvasti esiin useissa selvityksissä ja kokeiluhankkeissa. Pohjanmaalla erityisesti mielenterveyden kasvavat haasteet ovat lisänneet tarvetta uusille vaikuttaville ennaltaehkäiseville ja mielenterveyttä edistäville palveluille sekä mielenterveyskuntoutuksen tukimuodoille. Yhteinen tahtotila vastata näihin tarpeisiin kokosi Vaasan yliopiston, Vaasan ammattikorkeakoulun ja Mielle ry:n toimijat laajentamaan ja syventämään aikaisemmissa hankkeissa aloitettua paikallisten Green Care -palvelumallien kehittämistyötä ja vahvistamaan alueen osaamista ja yhteistyöverkostoja. Tämä hankeraportti esittelee keskeiset tulokset LuontoMieli – Mielenterveyttä ja hyvinvointia luonnosta -hankkeesta, joka toteutettiin 12/2022–12/2024 välisenä aikana Pohjanmaalla. Haluan esittää lämpimät kiitokset hankekollegoilleni Anne Ellilälle, Anna-Lena Starckille ja Karina Björniselle sekä Johanna Yliviitalalle, Camilla Kunnarille, Mari Rantamäelle, Ahti Nymanille ja Riku Niemistölle todella inspiroivasta hankeyhteistyöstä. Kiitokset myös Anja Yli-Viikarille ja Marja Uusitalolle, jotka osallistuivat tämän hankejulkaisun toteuttamiseen kirjoituksellaan luonnon terveysvaikutuksista autonomisen hermoston näkökulmasta, sekä Vaasan ammattikorkeakoulun sosiaalialan opiskelijalle Annika Aholalle osallistumisesta hankkeen Green Care -toiminnan toteuttamiseen ja asiakaspalautteiden keruuseen. Haluan kiittää myös kollegaani Heli Siirilää kyselyvastausten yhteenvetojen laatimisesta ja toimitustyössä avustamisesta, sekä Studio Andreita julkaisun taitosta ja visuaalisesta ilmeestä. Lopuksi erityiskiitokset kaikille Mielle ry:n asiakkaille, jotka osallistuivat aktiivisesti hankkeen Green Care -toimintaan ja antoivat sekä arvokasta palautetta toiminnan koetuista vaikutuksista että uusia ideoita toiminnan kehittämiseen. Toivon lämpimästi, että LuontoMieli-hankkeen esimerkit ja myönteiset kokemukset inspiroisivat jatkossa monia muitakin ammentamaan mielenterveyttä ja hyvinvointia luonnosta.
Keywords: hyvinvointi; mielenterveys; green care; hyvinvointipalvelut; luonto; henkinen hyvinvointi; mielenterveystyö; mielenterveyspalvelut; kuntoutus