Natiivimainonta markkinointiviestinnän muotona: Kuluttajien ja asiantuntijoiden näkemyksiä - Korsbäck, Johan (My University, 2018)
Digitaalinen aikakausi on muuttanut median, mainostajien ja kuluttajien toimintatapoja. Mainonnan tulva on rohkaissut mainostajat kehittämään uusia keinoja verkkomainontaan. Mainostajien käyttämät perinteiset bannerimainokset häiritsevät kuluttajien käyttökokemusta. Toisaalta mediat eivät ole verkossa kyenneet säilyttämään kannattavuuttaan. Natiivimainonnan uskotaan olevan ratkaisu ongelmiin. Natiivimainonnalla tarkoitetaan mainontaa, joka muistuttaa toimituksellista sisältöä. Se tarjoaa kuluttajille relevanttia sisältöä häiritsemättä käyttökokemusta. Natiivimainonta markkinointiviestinnän keinona ei ole kuitenkaan ongelmaton, sillä sen muistuttaessa editoriaalista sisältöä, saattaa se harhaanjohtaa kuluttajia. Tämä tutkimus keskittyi natiivimainonnan alalajiin, verkkoadvertoriaaliin, jolla tarkoitetaan median julkaisemaa mainostajan sisältöä, joka esiintyy verkossa tekstiartikkelin muodossa. Tutkimuksella selvitettiin, miten kuluttajat kokevat verkkoadvertoriaalin mainonnan keinona. Tutkimus toteutettiin laadullisena tutkimuksena. Aineisto kerättiin kuluttajilta sekä digitaalisen markkinoinnin asiantuntijoilta. Tutkimusaineisto analysoitiin sisällönanalyysin avulla. Tutkimuksessa selvisi kuluttajien tunnistavan verkkoadvertoriaalin mainokseksi. Verkkoadvertoriaali koettiin positiivisena eritoten korkean informaatioarvon vuoksi. Tutkimuksesta nousi esiin verkkoadvertoriaalin otsikoinnin tärkeys, sillä se ohjasi sisällön pariin. Verkkoadvertoriaali koettiin miellyttävänä mainonnan muotona, sillä se tarjosi relevanttia ja kiinnostavaa sisältöä eikä se häirinnyt käyttökokemusta.
Keywords: natiivimainonta; verkkoadvertoriaali; digitaalinen media; fi=Markkinointi|en=Marketing|; fi=Markkinoinnin johtamisen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Marketing Management|; fi=Digitaalinen media|en=Digital media|