ERP-järjestelmien rooli liiketoiminnan digitalisaatiossa ja Teollisuus 4.0-mallin mukaisessa kehityksessä - Luoma, Onni (My University, 2026)
Tämä tutkielma käsittelee ERP-järjestelmien merkitystä liiketoiminnan digitalisaatiossa ja niiden roolia yritysten siirtyessä kohti Teollisuus 4.0 -mallia. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten ERP-järjestelmät tukevat yritysten digitalisoitumista ja millä eri ominaisuuksilla ne tehostavat liiketoimintaprosessien tiedonhallintaa ja ohjaavat niiden toimintaa sekä auttavat yrityksiä hyödyntämään Teollisuus 4.0 -mallin periaatteita ja teknologiamalleja. Tämä kandidaatintutkielma toteutetaan kirjallisuuskatsauksena ja vertailututkimuksena. Lisäksi tutkielma on toteutettu toimeksiantona Lemonsoft Oyj:lle. Kirjallisuuskatsauksen avulla tässä työssä kartoitetaan olemassa olevia tutkimuksia ja teoreettisia viitekehyksiä ERP-järjestelmistä, digitalisaatiosta sekä Teollisuus 4.0-mallista, kun taas vertailututkimuksessa analysoidaan ja vertaillaan kahta ERP-järjestelmää käytännön näkökulmista, ja niiden vaikutuksia yrityksen toiminnan tehostamiseen ja digitalisaatioon. Toimeksiannon rooli tässä kandityössä on konkretisoida ERP-järjestelmien ominaisuuksia ja hyötyjä perustuen Lemonsoftin omaan kehittelemään ERP-järjestelmään. Tämä tutkielma yhdistää teoreettisen pohjan ja käytännön havainnot, mikä mahdollistaa nykytilan kuvaamisen ja tutkimusaukkojen tunnistamisen.
Keywords: toiminnanohjausjärjestelmät; yritykset; digitalisaatio; liiketoiminta; tekoäly; tiedonhallinta; fi=Tuotantotalous (tekniikka)|en=Industrial Engineering and Management|; fi=Kestävän energian ja älykkään teknologian kandidaattiohjelma (TkK)|en=Bachelor’s Programme in Sustainable Energy and Smart Technology|