Testausprosessin arviointi Testing Process Improvement -analyysin avulla - Salonen, Ville (My University, 2018)
Ohjelmistokehitys kehittyy jatkuvasti monimutkaisempaan muotoon. Suurille yrityksille monitoimittajamalli ja monikanavaisuus ovat arkipäivää, kun taas kuluttajat vaativat arkipäivän ohjelmistoilta helppokäyttöisyyttä ja luotettavuutta. Kehityksen myötä myös ohjelmistotestauksen rooli yritysten sisällä korostuu, kun sen pitää pysyä kehityksessä mukana. Tuotantoon pääsevät ohjelmistovirheet voivat aiheuttaa yrityksille suuria kuluja kalliiden korjaustoimenpiteiden sekä kärsivän asiakaskokemuksen myötä. Tämän tutkielman tavoitteena on tutkia suomalaisen teleliikennealan yrityksen ohjelmistotestauksen laatua ja kartoittaa yrityksen sisäisiä ohjelmistotestaukseen liittyviä heikkouksia. Tutkielman teoreettinen viitekehys pohjautuu alan kirjallisuuteen ja pääasiassa Sogetin kehittämään Testing Process Improvement eli TPI-malliin, joka pyrkii arvioimaan testausprosessin laatua ja etsimään siitä puutteita sekä kehittämiskohteita. TPI-mallissa ohjelmistotestausprosessi jaetaan useampaan osa-alueeseen, jotka pilkotaan yksittäisiin tarkistuspisteisiin. Yksittäisiä tarkistuspisteitä arvioimalla saadaan kullekin osa-alueelle muodostettua TPI-mallin mukainen kypsyysaste. Tutkielman lopputulos muodostui puolistrukturoiduista haastatteluista sekä niiden tulosten teemoittelusta TPI-mallin tarjoamien avainalueiden mukaan. Ennen haastattelujen teettämistä TPI-mallia muokattiin vastaamaan tutkittavan yrityksen tarpeita sekä yrityksen ohjelmistotestauksessa käyttämää terminologiaa. Tutkimustulosten pohjalta löydettiin selkeät TPI-mallin mukaiset yrityksen laajuiset ohjelmistotestausprosessin osa-alueiden kehittämiskohteet, kuin myös yksittäisiä järjestelmäkohtaisia heikkouksia. Lisäksi tutkielman yhteydessä muodostettiin yritykselle viitekehys tutkimuksen mahdolliseen uudelleen teettämiseen testausprosessin kehittämisen arviointiin sekä laajentamiseen tutkielman ulkopuolisiin järjestelmiin.
Keywords: TPI; ohjelmistotestaus; testausprosessi; laatu; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|; fi=Master's Degree Programme in Industrial Management|