Tilintarkastajan vahingonkorvausvastuu - Raitio, Jarkko (My University, 2004)
Viime vuosina Yhdysvalloissa ja Euroopassa sattuneet yritysten kirjanpitoskandaalit ovat kasvattaneet kiinnostusta tilintarkastusalaa koskien; lisääntynyt kiinnostus on näkynyt niin lehtien uutisoinneissa, keskustelun avauksina eduskunnassa kuin laki- ja direktiiviehdotuksina Suomen eduskuntaa ja Euroopan unionia myöden. Erityisesti tilintarkastajan riippumattomuuden sääntely on joutunut yhä tiukemman sääntelyn kohteeksi. Tilintarkastajan vahingonkorvausvastuun osalta säännösmuutoksia ei sen sijaan ole luvassa. Tämän pro gradu -tutkielman tutkimuksellisena tavoitteena on selvittää, mitkä tekijät vaikuttavat osakeyhtiön tilintarkastajan tilintarkastuslain 44 §:n mukaisen vahingonkorvausvelvollisuuden käytännön realisoitumiseen. Yhtiöoikeudellinen perussääntö on, että yhtiön johto eli toimitusjohtaja ja hallituksen jäsenet ovat vastuussa yhtiön toiminnasta. Siten päälähtökohtana voidaan pitää sitä tosiseikkaa, että yhtiön johtajat vastaavat tekemistään virheistä. Laissa kuitenkin määrätään tilintarkastajalle tehtäviä, jotka tämän tulee suorittaa. Näiden tehtävien huolellisella suorittamisella pyritään siihen, että yhtiön johdon mahdolliset virheet, väärinkäytökset sekä muut totuudenvastaiset toimet tulisivat ilmi. Mikäli tilintarkastaja ei ole suorittanut tehtäväänsä lain vaatimalla huolellisuudella ja muut vahingonkorvausoikeudelliset tunnusmerkit täyttyvät, voidaan tilintarkastajalta vaatia vahingonkorvausta aiheuttamastaan vahingosta. Syy-yhteyden toteaminen tilintarkastajan tuottamuksellisen toiminnan ja aiheutuneen vahingon välillä on kuitenkin osoittautunut ongelmalliseksi. Yleisenä lähtökohtana tilintarkastuslain esitöissä pidetään sitä, että tilintarkastaja voi välttää vastuun vain raportoimalla asiasta tilintarkastuskertomuksessa kyseisen asiakirjan julkisuuden vuoksi. Oikeuskäytännössä tätä ei ole kuitenkaan yksiselitteisesti vaadittu, vaan tilintarkastaja on vapautettu vastuusta myös muun raportoinnin perusteella, mikäli vahingonkärsijä ei ole pyrkinyt tutustumaan tilintarkastuskertomukseen. Tutkielmassa tuodaan esille tilintarkastajan vahingonkorvausvastuuseen liittyviä seikkoja, mitkä jokaisen tilintarkastajan tulee ottaa huomioon, mutta pohdittavia asioita esitetään myös niille, jotka harkitsevat mahdollista vahingonkorvauskanteen nostamista tilintarkastajaa vastaan.
Keywords: Tilintarkastus; tilintarkastaja; vahingonkorvaus; vastuu; osakeyhtiö; fi=Talousoikeus|en=Business Law|