Vaasalaisten keskustakortteleiden asukastyytyväisyystutkimus - Liinamaa, Mika (My University, 2002)
Tutkielman tavoitteena on antaa tietoa kaavoitusta, asuntosuunnittelua, kiinteistöhuoltoa ja asumistoimintaa varten kartoittamalla asukastyytyväisyyttä kuudessa, toisistaan poikkeavassa asuntokohteessa Vaasan keskustassa ja sen tuntumassa. Tutkimuksessa käsitellään suomalaista asuntotuotantoa teoreettisesta näkökulmasta, ja empiria-osuudessa esitellään varsinainen tutkimus, sen tulokset ja johtopäätökset. Teoriaosuus pohjautuu asuntotuotannon, arkkitehtuurin, kaupunkisuunnittelun ja aluetieteen kirjallisuuteen sekä erilaisiin alan tutkimuksiin. Empiria-osuudessa esitellään vuonna 2000 käynnistetty asukastyytyväisyyttä mittaava tutkimus. Tutkimusaineisto saatiin mittavan kysymyskaavakkeen avulla, jonka kysymyksillä kartoitettiin tutkimuskohteiden asukasrakennetta ja asumisen laatua. Kysely laadittiin kaksikielisenä, ja se toteutettiin kaksikierroksisena. Tutkimustulokset osoittavat, että asuminen Vaasassa on vähintäänkin siedettävällä tasolla, eikä erityisen vakavia ongelmia ollut havaittavissa. Eri asukasryhmien kohdalla tulokset eivät juurikaan poikenneet koko aineistosta. Tulokset paljastivat asumisen kannalta onnistuneita ratkaisuja sekä kehittämiskohteita asuntotuotantoa ja parannustoimia varten. Tutkimus on tuottanut uutta tietoa, kumonnut ennakkokäsityksiä ja ratkaissut useita asuntosuunnitteluun liittyviä ongelmia, mutta samalla se on jättänyt antamatta täsmällistä vastausta joihinkin ongelmiin.
Keywords: asuntotuotanto; asuminen; asuinympäristö; kaavoitus; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|