Kestävyysvaikutukset osana yritysasiakkuuksien luottoriskien kartoittamista : Narratiivinen kirjallisuuskatsaus pankkien ESG-riskien tunnistamisesta luottoriskienhallinnassa - Tuomala, Jenni (My University, 2026)
Työssä tutkitaan pankkien yritysasiakkuuksien ympäristöön (environment), sosiaalisiin (social) tekijöihin sekä hallintotapaan (governance) liittyvien riskien vaikutuksia maksuvalmiuteen ja luottoriskiin. Työn teoreettinen viitekehys muodostuu pankkitoiminnan riskienhallinnan keskeisistä käsitteistä ja sääntelyn viitekehyksestä, jotka yhdistetään Triple Bottom Line -teoriaan, sidosryhmäteoriaan ja legitimiteettiteoriaan. Tutkimuksellisessa osuudessa muodostetaan narratiivisen kirjallisuuskatsauksen avulla tietoa siitä, miten ESG-riskien johtamista ja arviointia on kuvattu tieteellisessä kirjallisuudessa ja pankkisääntelyssä, sekä millaisia kehityssuuntia ja haasteita näiden riskien integroinnissa on pankkien luottoriskienhallinnan näkökulmasta. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että ESG-riskitekijät voivat altistaa pankkeja luottoriskeille. Pankkien on tärkeää tunnistaa ESG-riskejä paitsi taloudellisesta, sosiaalisesta ja ympäristöllisestä näkökulmasta (Triple Bottom Line -teoria), niin myös velvollisuudestaan sidosryhmiä kohtaan säilyttääkseen legitimiteettinsä. Tulevaisuudessa pankeilta edellytetäänkin vahvempaa kyvykkyyttä tunnistaa ESG-riskejä sekä tuottaa parempaa dataa ja analyysia riskeistä myös pitkällä aikavälillä. Tutkielma tuottaa erityisesti finanssialan sääntelyn ja luottoriskienhallinnan parissa työskenteleville hyödyllisen yleiskuvan ESG-riskejä koskevasta pankkisääntelystä ja niihin liittyvien riskien hallinnan nykytilasta ja kehityssuunnista.
Keywords: riskienhallinta; luottoriskit; vastuullisuus; kestävyys; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Liiketoiminnan kehittämisen maisteriohjelma|en=Master´s Programme in Business Development|