Controllerin roolimuutos - case ABB Oy - Sorola, Noora (My University, 2020)
Tällä hetkellä hyvin moni työnkuva on murroksessa esimerkiksi digitalisaation ja robotisaation johdosta. Myös yrityksen talousosastolla työskentelevän controllerin rooli on ollut jo kymmeniä vuosia muutoksessa. Controllerin rooli on kehittynyt todella suuren harppauksen pavunlaskijasta jopa yrityksen muutosagentiksi ja johtoryhmän jäseneksi. Tässä tutkimuksessa oli tarkoituksena selvittää, kuinka controllerin rooli on muuttunut, kuinka se mahdollisesti tulee vielä muuttumaan ja kuinka controller voi tukea johdon päätöksentekoa. Tutkielman teoriaosuus sisälsi kaksi lukua. Näistä ensimmäisessä luvussa käsiteltiin controllerin työtehtäviä ja controller-toimintoa yrityksessä. Luvun lopussa perehdyttiin myös tarkemmin controllerin mahdollisuuksiin tukea johdon päätöksentekoa sekä liiketoiminta-analytiikan ja ERP-järjestelmän vaikutusta controllerin työhön. Teoriaosuuden toisen luvun alussa käsiteltiin controllerin roolia ja siinä tapahtunutta muutosta. Myöhemmin luvussa perehdyttiin roolimuutosta edesauttaneisiin tekijöihin, controllerille esitettyihin roolimetaforiin sekä tuki- ja valvontarooleihin. Tutkielman empiirisessä osuudessa toteutettiin case-tutkimus controllerin roolimuutoksesta ja siinä hyödynnettiin kvalitatiivisia menetelmiä. Tutkimuksen aineisto on kerätty case-yrityksen kuuden johtoryhmän jäsenen teemahaastatteluista. Johtoryhmään kuuluu myös controller, joten aineisto kattaa sekä controllerin että viiden muun johtoryhmään kuuluvan henkilön näkemykset controllerin roolista, roolissa tapahtuneesta muutoksesta sekä roolin tulevaisuudesta. Lisäksi aineistossa hyödynnettiin myös kirjoittajan omia havaintoja yrityksen työntekijänä. Tuloksena tässä tutkielmassa todettiin controllerin roolin muuttuneen ja olevan yhä muutoksessa. Yhteenveto-luvussa saatiin hahmotettua controllerin roolissa tapahtunutta muutosta, controllerin tämän hetkistä roolia, sen tulevaisuuden näkymiä ja controllerin mahdollisuuksia tukea johdon päätöksentekoa. Yhteenveto-luvussa verrattiin myös tämän tutkimuksen tuloksia aikaisempiin tutkimuksiin ja esitettiin jatkotutkimusehdotuksia tälle tutkielmalle.
Keywords: johdon laskentatoimi; controller; roolimuutos; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|; Laskentatoimi ja tilintarkastus