Sähkönjakeluverkon elinkaarikustannuslaskenta - Högdahl, Henrik (My University, 2007)
Infrastruktuuriverkkoihin kiinteästi liittyvien investointipäätösten valmistelussa ja suunnittelussa tulisi ottaa huomioon investoinnin koko elinkaaren aikana syntyvät kriittiset kustannukset. Kun investointikustannuksia on mahdollista paremmin optimoida, voidaan tehdä perustellumpia ja järkevämpiä investointipäätöksiä. Infrastruktuuriverkkojen käyttöiät ovat tyypillisesti pitkiä, jolloin korostuvat erityisesti suunnittelu-, rakennus-, kunnossapito-, sekä lopulta verkoston romuttamiskustannukset. Rakennus – ja suunnitteluvaiheessa tehdyillä ratkaisuilla, sekä niiden laadulla, saattaa olla merkittäviä seurauksia esimerkiksi tuleviin kunnossapitokustannuksiin. Sähkönjakeluverkoston rakentaminen on suuren mittaluokan liiketoimintaa, jolloin myös verkostoon liittyvät kustannuskertymät ovat huomattavan suuria. Tämän Pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää todellisen sähköverkon elinkaarikustannukset. Kolmesta eri lähteestä saatujen tunnuslukujen valossa pyrittiin määrittelemään verkoston suunnittelu-, rakennus-, kunnossapito-, ja romuttamiskustannukset, sekä lopuksi verkoston yhteenlasketut elinkaarikustannukset. LCC – konseptia hyödyntämällä yrityksellä on mahdollisuus seurata elinkaaren aikaisten kustannusten kertymistä, ja reagoida nopeammin. Toisaalta koko elinkaaren aikaisia kustannuksia ei ole helppo identifioida, jolloin niiden määritteleminen tai laskennallinen seuraaminenkaan ei ole yrityksen kannalta täysin ongelmatonta.
Keywords: elinkaari; elinkaarikustannuslaskenta (LCC); sähköverkkoliiketoiminta; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|