Digitalisaation strateginen johtaminen julkishallinnossa : Näkökulmana hyvinvointialueet - Chuangsamrong, Waraphon (My University, 2025)
Muuttuvat olosuhteet tuovat mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia. Suomessa kasvavat ongelmat, kuten väestön ikääntyminen ja digitalisaation kehittyminen, vaikuttavat vääjäämättä julkisten organisaatioiden toimintaan ja sitä kautta strategiseen johtamiseen. Monimutkaisten ongelmien ratkaiseminen edellyttää erilaisten kehityskohtien huomioimista, kuten rakenteellisen uudistamisen ja toimintamallien kehittämisen, jotta myös tulevaisuuden haasteisiin ja muutoksiin pystytään vastaamaan mahdollisimman hyvin. Kasvaviin ulkoisiin ja sisäisiin haasteisiin voidaan vastata hyödyntämällä uusia digiratkaisuja. Digitalisaatio nähdään kuitenkin usein haasteena monimutkaisten järjestelmien, kustannusten ja tietosuojavaatimusten vuoksi. Tämän vuoksi digitalisaation tarjoamia mahdollisuuksia ei ole välttämättä voitu tai osattu hyödyntää vaikuttavasti. Digitalisaatio voidaan kuitenkin nähdä innovaatiokehityksen keskeisenä tekijänä, joka voi parantaa Suomen yhteiskunnan toimivuutta, kestävyyttä sekä kilpailukykyä. Tutkimusaineisto koostuu hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin julkisista strategisista asiakirjoista, jotka käsittelevät digitalisaatiota sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä pelastustoimen palveluissa. Strategiset dokumentit on kerätty hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin virallisilta verkkosivuilta. Aineistoksi on valikoitunut strategiset asiakirjat, jotka ovat koostuneet hyvinvointialueiden ja Helsingin kaupungin strategioista, pelastustoimen palvelutasopäätöksistä, digitalisaation kehittämishankkeista, raporteista, asiakas- ja potilassuunnitelmasta, palveluiden laadunvalvonnasta, toiminta- ja taloussuunnitelmasta, palveluverkkoselvityksestä sekä digitalisaatio- ja osallisuusohjelmista ja mediatiedotteista. Aineisto on analysoitu teoriaohjaavan sisällönanalyysin keinoin. Tämä on mahdollistanut teoreettisen viitekehyksen ja aineiston avoimen tarkastelun. Teoreettinen viitekehys rakentuu digitalisaation, Mintzbergin 5P-teorian, strategian ja strategisen johtamisen kontekstiin, joissa tarkastellaan digitalisaatiota, strategiateorioita sekä niihin vaikuttavia tekijöitä. Tutkimuksen tulokset osoittavat, että hyvinvointialueet hyödyntävät digitalisaatiota monipuolisesti, mikä viittaa myönteiseen suhtautumiseen digitalisaatiota kohtaan. Tulosten perusteella alueet ovat sitoutuneita digitalisaation kehittämiseen, ja sen rooli tulee olemaan yhä keskeisempi osa strategista suunnittelua. Lisäksi hyvinvointialueet kehittävät digitalisaatiota strategisesti parantaakseen palveluiden laatua, saatavuutta, saavutettavuutta ja tehokkuutta. Tulokset osoittavat myös, että digitalisaatio tehostaa hyvinvointialueiden palveluprosesseja, tukee asiakaslähtöisyyttä ja mahdollistaa ennakoivan kehittämisen, edistäen asukkaiden hyvinvointia, turvallisuutta ja terveyttä nyt ja tulevina vuosina. Tämän tutkielman havaintojen mukaan hyvinvointialueet tiedostavat myös, että on tärkeää pysyä mukana digikehityksessä, jotta ne voivat säilyttää toimintakykynsä haastavassa ja dynaamisessa toimintaympäristössä.
Keywords: strateginen johtaminen; strategiat; digitalisaatio; hyvinvointialueet; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|