Suurimpien kryptovaluuttojen ominaisuudet ja niiden käyttäytyminen markkinoilla - Hämäläinen, Elmeri (My University, 2021)
Kryptovaluutat ovat suhteellisen uusi keksintö, mutta niiden viimeaikaisen saavuttaman suuren suosion vuoksi tärkeä ja ajankohtainen aihe. Kryptovaluuttojen määrä ja arvot ovat kasvaneet huimasti viimeisen muutaman vuoden aikana. Etenkin Bitcoin, Ethereum ja Dogecoin kuuluvat jo koko kansan tietoisuuteen. Monet sijoittajat ovat tehneet suuria voittoja sijoittamalla kryptovaluuttoihin ja niiden arvot näyttävät vain kasvavan jatkuvasti. Kryptovaluuttojen arvojen muutokset markkinoilla näyttävät kuitenkin satunnaisilta. Arvot saattavat muuttua kymmeniä prosentteja päivässä ilman mitään selkeitä syitä. Suuretkin arvonmuutokset ovat jokapäiväistä ja tässä tutkielmassa yritän selvittää minkälaisia yhteyksiä kryptovaluuttojen arvonmuutoksilla on ja mitkä tekijät mahdollisesti selittävät näitä arvonmuutoksia. Tutkielmassa esitellään yleisesti kryptovaluuttoja, lohkoketjua, näiden ominaisuuksia ja kryptovaluuttojen positiivisia ja negatiivisia puolia. Myös kryptovaluuttoihin liittyvää suurta energiankulutusta, sääntelyä ja huijauksia esitellään tarkemmin ja myös kryptovaluuttojen mahdollisuuksia korvata perinteisiä valuuttoja maksuvälineinä tarkastellaan. Tutkimukseen on valittu kirjoitushetkellä 10 suurta kryptovaluuttaa käyttötarkoitusten ja markkina-arvon perusteella. Kryptovaluuttojen arvonmääriytymistä tutkitaan keskinäisellä korrelaatiolla, korrelaatiolla S&P 500 indeksin kanssa, volyymin muutosten kautta ja arvonmuutosten kautta. Kryptovaluuttojen arvoja tarkastellaan myös niihin kohdistuvan sääntelyn voimistumisen seurauksena ja tunnettujen henkilöiden antamien kommenttien kautta. Arvon ja volyymin muutoksia verrataan vaiheittain Applen ja Teslan osakkeisiin, joita voidaan pitää tunnettuina suurina pörssiyrityksinä joiden osakkeiden arvot ovat viime vuosina kasvaneet ja saaneet jatkuvasti suurta huomiota mediassa. Tärkeimpinä johtopäätöksinä voidaan pitää arvonmuodostumisen satunnaisuutta. Kryptovaluuttojen arvoihin vaikuttaa suuresti niihin kohdistuva sääntely, mutta selkeitä syitä jatkuville arvonmuutoksille ei löydy. Kryptovaluuttojen käyttötarkoitukset ja teknologinen kehittyvyys eivät näytä vaikuttavan niiden arvonmuodostukseen, vaan arvot muodostuvat lähes kokonaan kysynnän ja tarjonnan kautta. Kryptovaluuttojen suuret arvot johtuvat niiden rajatusta saatavuudesta eli niukkuudesta. Kryptovaluuttojen mahdollisuudet korvata perinteisiä valuuttoja ovat pienet. Suuret arvonmuutokset ja epävakaus estävät niiden laajemman käytön perinteisen valuuttojen korvaajana tai niiden rinnalla. Mielenkiintoisimpana johtopäätöksenä voidaan pitää kryptovaluuttojen arvon ja volyymin suhdetta verrattaessa perinteisiin osakkeisiin, kryptovaluuttojen volyymin muutokset ovat tasaisempia ja suuret volyymin muutokset liittyvät useammin niiden arvon kohtaamiin muutoksiin.
Keywords: virtuaalivaluutta; lohkoketjut; valuutat; arvot; fi=Taloustiede|en=Economics|; fi=Taloustieteen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Economics|