Tuulivoimahankkeen rakennusvaiheen tuloverotus : Tarkastelussa ulkomaisen yhtiön kiinteä toimipaikka ja verotettava tulo - Fast, Joona (My University, 2026)
Rajat ylittävän liiketoiminnan kasvu on näkynyt myös Suomessa liiketoimintaa harjoittavien ulkomaisten yritysten määrän lisääntymisenä viimeisten vuosien aikana. Kansainvälistyminen on näkynyt esimerkiksi erityisesti rakennusalalla. Tuulivoima-ala on ollut Suomen yksi nopeimmin kasvavista ja merkittävimmistä investointikohteista. Pelkästään vuonna 2024 Suomen tuulivoimakapasiteetti kasvoi 20 prosenttia. Euromääräisesti pelkästään vuoden 2024 aikana valmistuneet tuulivoimahankkeet ovat tuoneet Suomeen yli 1,8 miljardin euron edestä investointeja. Yli puolet Suomessa rakennetusta tuulivoimakapasiteetista on ulkomaisessa omistuksessa. Tämä merkitsee käytännössä sitä, että tuulivoimahankkeisiin osallistuu usein ulkomaisia toimijoita eri rooleissa, kuten omistajina, rahoittajina tai urakoitsijoina. Kiinteän toimipaikan muodostuminen on keskeinen kysymys, kun määritetään, onko Suomella verotusoikeus Suomessa toimivan ulkomaisen yrityksen tuloon. Tuulivoimahankkeet tyypillisesti poikkeavat tavanomaisista rakennushankkeista monin eri tavoin ja siten tuulivoimarankentamiselle tyypilliset toimintamallit ja ominaispiirteet voivat aiheuttaa tulkinnallisia haasteita kiinteän toimipaikan muodostumisen arvioinnissa. Kiinteän toimipaikan muodostumisen lisäksi verotuksen kannalta keskeinen kysymys on se, kuinka kiinteän toimipaikan tulos määritetään, eli mitkä tulot ja menot tulee kohdistaa kiinteälle toimipaikalle. Tässä tutkielmassa perehdytään siihen, kuinka tuloverotuksen kiinteä toimipaikka voi muodostua ulkomaiselle yhteisölle tuulivoimahankkeen rakennusvaiheessa, sekä kuinka tällaisen kiinteän toimipaikan verotettava tulo määritetään markkinaehtoperiaatteen mukaisesti.
Keywords: kansainvälinen vero-oikeus; tuulivoimalat; verotus; yritysverotus; fi=Talousoikeus|en=Business Law|; fi=Talousoikeuden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Business Law|