Palveleva ja myötätuntoinen johtajuus : Tutkimus myötätunnon ilmenemisestä työyhteisössä - Siltala-Huovinen, Tarja (My University, 2020)
VAASAN YLIOPISTO Akateeminen yksikkö Tekijä: Tarja Siltala-Huovinen Tutkielman nimi: Palveleva ja myötätuntoinen johtajuus: Tutkimus myötätunnon ilmenemisestä työyhteisössä Tutkinto: Hallintotieteiden maisteri Oppiaine: Sosiaali- ja terveyshallintotiede Työn ohjaaja: Pirkko Vartiainen Valmistumisvuosi: 2020 Sivumäärä: 90 TIIVISTELMÄ: Työelämässä keskeisimpiä taitoja ovat ihmissuhdetaidot. Haastava ja alati muuttuva työym-päristö edellyttää organisaatioiden jäseniltä luovuutta sekä kykyä verkostoitua ja sopeutua muutoksiin. Johtajan rooli muuttuvassa työympäristössä on luoda ympärilleen toimiva työ-yhteisö, jossa jäsenet tukevat toisiaan ja jossa kaikkien ammattitaito saadaan koko organi-saation käyttöön. Palveleva johtaja tähtää toiminnallaan koko työyhteisön kehittymiseen sekä ammatillisesti että ihmisenä. Palvelevan johtajan myötätunto lisää työviihtyvyyttä, parantaa yhteistyötä ja luo edellytyksiä inhimilliselle työelämälle. Tässä tutkimuksessa päätutkimuskysymys on seuraava: Miten myötätunto voidaan määritel-lä ja miten se kytkeytyy palvelevaan johtamiseen? Päätutkimuskysymyksen alatutkimusky-symyksiä ovat seuraavat: 1. Miten myötätunto ilmenee työpaikalla vuorovaikutuksessa ja yhteistyössä? 2. Miten myötätuntoista käyttäytymistä voi lisätä työpaikalla ja millaisia vai-kutuksia työpaikalla koetulla myötätunnolla on työyhteisöön? Tutkimus on laadullinen tutkimus, joka pohjautuu hermeneuttiseen analyysiin. Tutkimusaineisto on kerätty teema-haastatteluilla, ja analyysimenetelmänä on teorialähtöinen sisällönanalyysi. Tutkimuksen tarkoituksena on yhdistää palvelevan johtamisen, myötätunnon sekä haastatteluaineiston kokonaisuudesta synteesi, joka kuvaa myötätuntoista johtamista palvelevan johtamisen viitekehyksestä käsin. Lisäksi haastatteluaineiston perusteella on muodostettu palvelevan johtamisen myötätunnon ilmenemisen malli. Johtajan myötätunnon ilmenemisellä työyhteisössä on tutkimuksen perusteella monia ulottuvuuksia. Myötätunto ilmenee johtajan vuorovaikutuksessa, toiminnassa sekä työyh-teisön yhteistyössä. Tämän tutkimuksen mukaan johtajan myötätunto on selkeää toimin-nan ennakkoehtojen asettamista ja ilmaisua, tasapuolisuutta, rehellisyyttä, luotettavuutta, vuorovaikutteista läsnäoloa ja tukemista. Johtaja asettuu aitoon ihmissuhteeseen työnteki-jän kanssa. Ihmissuhteen perustana toimii aitous, joka tarkoittaa arvojen, sanojen ja toi-minnan välistä sopusointua. Tutkimuksessa ilmenee, että johtaja pyrkii kehittämään työyh-teisöä luottamalla työntekijöihinsä antamalla sekä vapautta että vastuuta ja luomalla sel-keät toiminnan edellytykset. Lisäksi johtaja myötäelää kanssakulkijana sekä työ- että vapaa-ajan haasteiden kanssa ja pyrkii lievittämään koettua kärsimystä muokkaamalla työtä, jous-tamalla, tukemalla ja kannustamalla. Näin hän rakentaa koko työyhteisöön kestävää ja kun-nioittavaa toimintatapaa, joka heijastuu työhyvinvointina ja sitoutumisena organisaatioon. AVAINSANAT: palveleva johtaminen, myötätunto, työhyvinvointi, tunnetaidot
Keywords: tunteet; myötätunto; palveleva johtaminen; tunnetaidot; työhyvinvointi; fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|