Eettisellä johtamisella työhyvinvointia: Kunnan esimiesten kokemukset eettisestä johtamisesta ja sen vaikutuksista työntekijän työhyvinvointiin - Salmi, Heli (My University, 2017)
Johtajien eettisellä toiminnalla on havaittu olevan yhteyttä työntekijöiden pysyvyyteen organisaatiossa sekä työntekijöiden työtyytyväisyyteen ja työhyvinvointiin. Aiemmat tutkimukset ovat suurimmaksi osaksi keskittyneet yksityisen sektorin eettisen johtamisen tutkimukseen. Kuitenkin eettisen johtamisen ja esimiestyön tutkimus myös julkishallinnossa ja kunnissa on tärkeää, sillä jatkuva yhteiskunnallinen muutos tuo haasteita kuntien johtamiseen ja esimiestyöhön. Henkilöstöltä vaaditaan aiempaa enemmän, joten on tärkeää kehittää johtamista ja esimiestyötä työntekijän työhyvinvointia tukevaksi. Lähiesimies on se taho, jolla on suurin vaikutus työntekijän hyvinvointiin. Näin ollen tutkielman näkökulma rajautuu lähiesimies-alaissuhteeseen. Tutkielman tavoitteena on selvittää sitä, miten suomalaisessa kunnallishallinnossa työskentelevät esimiehet kokevat eettisen johtajuuden ja minkälaisia vaikutuksia esimiehen eettisellä toiminnalla on työntekijän työhyvinvointiin. Tavoitteena on myös selvittää mitä hyötyjä saavutetaan, kun työntekijöiden työhyvinvointiin panostetaan. Tutkielman teoreettinen viitekehys perustuu etiikan, eettisen johtamisen ja esimiestyön sekä työhyvinvoinnin ja sen johtamisen käsitteiden määrittelyyn. Tässä laadullisessa tutkimuksessa tutkimusaineisto kerättiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Tutkimuskohteeksi valittiin Tampereen kaupungin hallinto- ja talousryhmän esimiehet. Haastattelut nauhoitettiin ja litteroitiin, jolloin tekstiaineistoa voitiin analysoida teemoittelun menetelmin. Eettinen johtaja on tutkimuksen mukaan oikeudenmukainen, tasapuolinen, avoin, rehellinen ja ihmiskeskeinen. Eettisessä esimiestyössä korostuvat myös johtajan esikuvana oleminen, lain ja sääntöjen noudattaminen, molemminpuolinen luottamus, esimiehen tietoisuus asioiden eettisistä ulottuvuuksista sekä valmentava ja mahdollistava johtamisote. Tutkimuksen perusteella eettisen johtamisen piirteitä löytyy kunnallishallinnon esimiestyöstä. Esimiehen eettisellä toiminnalla koettiin olevan suuri vaikutus työntekijöiden työhyvinvointiin. Työhyvinvointiin vaikuttaa esimiehen oikeudenmukainen, rehellinen ja avoin toiminta. Esimiehen tulee laatia selkeät tavoitteet, raamit ja pelisäännöt. Näin työntekijät tietävät mitä oikeuksia ja velvoitteita heillä on. Työhyvinvointia lisää myös se, että työntekijät otetaan avoimesti mukaan toimintaan ja päätöksentekoon. Työntekijän osallistumismahdollisuus omaa työtään koskevaan päätöksentekoon ja suunnitteluun parantaa hyvinvointia. Avoin keskustelukulttuuri on tärkeää työhyvinvoinnin kannalta. Hyvinvoivalla työntekijällä on vaikutusta niin työyhteisöön kuin koko organisaatioon. Hyvinvoiva työntekijä on oma-aloitteinen, työn tulos on hyvää ja hänellä on halua tarttua vaikeisiinkin tehtäviin, eikä pienet vastoinkäymiset näin ollen vaikuta työn tulokseen. Työhyvinvoinnilla on vaikutusta organisaation tehokkuuteen ja kuntaorganisaatiossa työhyvinvointi vaikuttaa myös kuntalaisille tuotettujen palvelujen laatuun. Hyvinvoiva henkilöstö pystyy tuottamaan laadukkaampia palveluita.
Keywords: Eettinen johtaminen; esimiestyö; kunnan työntekijät; työhyvinvointi; fi=Julkisjohtaminen|en=Public Management |