Tulevaisuuden hiilineutraalit kaupungit : Tarkastelussa Helsingin ja Lahden ilmastotoimenpiteet - Savolainen, Sinna (My University, 2024)
Ilmastonmuutos on maailmanlaajuisesti merkittävä ajankohtainen huolenaihe. Kaupungistumisen myötä kaupungeilla on ilmaston lämpenemiseen suuri vaikutus, minkä vuoksi useat kaupungit tavoittelevat hiilineutraaliutta. Tällöin kaupunkien toiminta ei aiheuta enää lisää hiilipäästöjä, vaan päästöjä vähennetään yhtä paljon kuin niitä syntyy. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää keinoja, joilla tutkimuskaupunkini Helsinki ja Lahti voivat saavuttaa asettamansa ilmastopoliittiset hiilineutraaliustavoitteet. Kaupunkien toimenpiteiden tutkimisen myötä tutkielmassa tehdään myös vertailua toimenpiteiden yhtäläisyyksistä ja eroavaisuuksista, jolloin selviää, ovatko kaupunkien ilmastotoimenpiteet samankaltaisia, vai ovatko kaupungit kehittäneet omaperäisiä keinoja tavoitteisiin pääsemiseksi. Helsingin on määrä olla hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä, kun taas Lahti tavoittelee hiilineutraaliutta jo vuonna 2025. Helsingin kaupungin tavoitteet ovat kuitenkin haastavammat, sillä pääkaupungin päästöt ovat selvästi Suomen suurimmat. Helsingin kaupunki on valikoitunut tutkimuskaupungiksi juuri suuren päästövähennystavoitteensa vuoksi. Lahti on toinen tutkimuskaupunki siksi, että se on valittu vuonna 2021 Euroopan ympäristöpääkaupungiksi sen toteuttamien ilmastotoimenpiteiden ansiosta. Ilmastopoliittiset toimenpiteet toteutetaan usealla tasolla monitasohallinnan mukaisesti. Ilmastopolitiikkaa ohjaa suurilta osin Euroopan unioni (EU), mutta tämän ylikansallisen tason lisäksi toimenpiteitä toteutetaan kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla. Tutkimuksessa keskitytään kaupunkien hiilineutraaliuteen ja toimenpiteisiin sen saavuttamiseksi, joten tutkimuksen toimenpiteet ovat pääasiassa paikallisella tasolla toteutettavia. Monitasohallinnan teorian mukaisesti päätökset tehdään yhdellä tasolla, josta ne vaikuttavat muille tasoille. Tutkielman aineistona on käytetty artikkeleita, joiden aiheena on ilmastopolitiikka, kaupunkien ilmastotoimet sekä tarkemmat toimenpiteet hiilineutraaliuden tavoittelussa. Lisäksi aineistona on käytetty dokumentteja liittyen tutkimuskaupunkien tavoitteisiin, strategioihin ja toimenpiteisiin. Tutkielma on toteutettu sisällönanalyysin keinoin teoriasidonnaisesti. Helsingin ja Lahden toteuttamat ilmastopoliittiset toimenpiteet ovat pääosin hyvin samanlaisia. Merkittävimmät päästövähennystoimenpiteet kohdistuvat molempien kaupunkien kohdalla energiatehokkuuteen, lämmitykseen sekä liikenteeseen. Lahti on toteuttanut ilmastotoimenpiteitä paikallisella tasolla omaperäisin keinoin hyödyntämällä esimerkiksi uudenlaista teknologiaa liikenteen päästöjen vähentämiseksi uniikin päästökauppaan perustuvan sovelluksen avulla. Tällainen sovellus toimii myös esimerkkinä paikallisella kaupunkitasolla tehdystä toimenpiteestä, jota voidaan hyödyntää myös laajemmin maailmalla. Monitasohallinnan mallia toteuttaen tällainen paikallistasolla kehitetty toimintatapa voidaan nostaa ylemmälle tasolle, josta se voidaan levittää laajemmalle alueelle tehokkaamman vaikutuksen aikaansaamiseksi.
Keywords: ilmastopolitiikka; kaupungit; hiilineutraalius; päästöt; fi=Aluetiede|en=Regional Studies|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|