Osaamisen rakentuminen asiantuntijatiimissä. Vaasan tiepiirin ylläpitotiimi tietämysyhteisönä - Eskola, Jarmo (My University, 2004)
Osaaminen ja osaamisen kehittyminen organisaatioissa on havaittu tärkeäksi organisaatioiden menestystekijäksi. Yksilöiden osaamisen kehittäminen työajan ulkopuolella on kuitenkin ongelmallista. Oppiminen on liian kiireisen työn vuoksi kontekstualisoitunut ihmisten arkielämään, sosiaalisiin verkostoihin, muuttuviin toimintatilanteisiin ja elämänalueisiin Tietämysyhteisöteoriaan (community of practice) perustuen tämän tutkielman teoreettinen viitekehys käsittelee asiantuntijuuden kehittymistä sosiaalisena interaktiona, tietämyksen jakamisena ja yhteisöllisenä ongelmanratkaisuna. Viitekehys nojaa organisoitujen asiantuntijoiden ja asiantuntijatiimien yhteiseen ja jaettuun osaamiseen painottaen sosiaalisten tekijöiden (yhteisöllisyyden) ja kokemuksen jakamisen merkitystä osaamisen kehittymisessä. Tutkimuksen tehtävänä on kuvata asiantuntijatiimiksi tulkitun ylläpitotiimin yhteistä tietämysyhteisöä ja tutkia sen dynaamisuutta tiimin toteuttaman ylläpitourakan (V3 / 2003) aikana. Tutkimuksessa kuvataan tietämysyhteisön vaikutusta asiantuntijatiimin toiminnassa ja osaamisen kehittymisessä tapahtuneisiin muutoksiin. Tutkimuskohteelle Vaasan tiepiirin ylläpitotiimille ja erityisesti sen osaamisen ja toiminnan kehittymiselle osoitettiin tietämysyhteisöllä olevan suuri merkitys. Ylläpitotiimin tietämysyhteisöt eivät olleet urakan V3 / 2003 aikana staattisia ja pysyviä. Urakan aikana esiintyneiden ongelmien vuoksi tietämysyhteisö muutti muotoaan sen mukaan, minkälaista asiantuntijuutta tarvittiin. Tietämysyhteisön rakenne ja sen jäsenten liikkuminen aktiivi- ja periferiajäsenyyden välillä riippui tutkimuskohteena olleen urakan vaiheista.
Keywords: Tietämysyhteisö; Community of practice; osaaminen; asiantuntijuus; tiimi.; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|