Talousjohtajan sukupuolen vaikutus tuloksenjärjestelyyn - Tarkka, Miisa (My University, 2023)
Yritystoiminnan monimutkaistuminen ja viimeaikaiset taloudelliset häiriöt ovat korostaneet talousjohtajan merkitystä yrityksen toiminnassa. Talousjohtajan ensisijainen tehtävä on yrityksen taloudellisesta raportoinnista huolehtiminen, mikä luo heille merkittävät mahdollisuudet vaikuttaa yrityksen taloudelliseen raportointiin. Tämä on kiinnittänyt niin viranomaisten kuin lainsäätäjien huomion, sillä talousjohtaja pystyy harjoittamaan tuloksenjärjestelyä, mikä voi vaikuttaa merkittävästi yhtiön taloudellisen raportoinnin laatuun. Tuloksenjärjestelyllä tarkoitetaan yhtiön taloudelliseen raportointiin puuttumista esimerkiksi kirjanpidollisin tai operatiivisin keinoin. Yleensä taustalla on johtajien oman edun maksimointi. Aikaisempien tutkimusten mukaan tuloksenjärjestelyyn vaikuttaa johdon ominaisuudet, motiivit ja kannustimet. Tässä tutkielmassa pyritään selvittämään, onko talousjohtajan sukupuolella vaikutusta kirjanpidolliseen tuloksenjärjestelyyn. Lukuisat tutkimukset osoittavat, että sukupuolten välillä on eroavaisuuksia muun muassa riskinotossa, päätöksenteossa ja konservatiivisuudessa. Naiset ovat vähemmän halukkaita ottamaan riskejä, he toimivat konservatiivisemmin ja tekevät eettisempiä päätöksiä. Tutkimusten mukaan näillä eroavaisuuksilla voi olla yhteys yrityksen toimintaan ja täten myös tuloksenjärjestelyyn. Kirjanpidollista tuloksenjärjestelyä mitataan tässä tutkielmassa kahdella eri mallilla: DD-mallilla ja modifoidulla DD-mallilla. Mallit ovat kirjallisuudessa yleisesti hyväksyttyjä malleja kirjanpidollisen tuloksenjärjestelyn mittaamiselle harkinnanvaraisten jaksotusten kautta. Tutkielmamenetelmänä toimii lineaarinen regressioanalyysi. Tutkielmasta saaduilla tuloksilla ei voida osoittaa, että talousjohtajan sukupuolella olisi merkitystä kirjanpidollisessa tuloksenjärjestelyssä. Tutkielman aineistona käytetään suomalaisia pörssiyhtiöitä ja tutkimusajanjaksona vuotta 2020. Täten tämän tutkielman tulokset ovat ristiriidassa aikaisempiin tutkimuksiin, joissa tutkittiin yhdysvaltalaisia pörssiyrityksiä.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|