Sairaalaorganisaatioiden ja tukipalvelu-käsitteen monipuolisuus : Sairaanhoitopiireissä toimivien johtajien käsityksiä sairaalaorganisaatiosta ja sairaalatoiminnat mahdollistavista tukipalveluista - Värmälä, Johanna (My University, 2021)
Tämän empiirisen tutkimuksen tarkoituksena on lisätä tukipalvelu-käsitteistöön liittyvää ymmärrystä ja kuvata, miksi sairaalapalveluissa käytetään tiettyjä tukipalvelu-käsitteitä. Tutkimuksessa selvitetään tutkimuskohteiksi valikoituneissa sairaanhoitopiireissä toimivien johtajien käsityksiä sairaalan organisoinnista, sairaalassa tarvittavista tukipalveluista, tukipalveluihin liittyvästä käsitteistöstä ja tukipalvelujen organisointitavoista. Tutkimus liittyy sairaaloiden laboratorio- ja kuvantamispalveluihin, pesulapalveluihin ja ruokahuollon palveluihin. Tutkimuksen teoreettisena viitekehyksenä on organisaatioteoriat, joita täydennetään kompleksisuusteorialla. Tutkimuksessa käytetään Mintzbergin (1979) organisaatioluokittelua. Pääkäsitteinä ovat hyvinvointipalvelut, ydinpalvelu ja tukipalvelu, sairaalapalvelut ja organisaatio. Tukipalvelu-käsitteinä ovat hallinnolliset tukipalvelut, tuotannolliset tukipalvelut, välituotepalvelut, liitännäispalvelut ja ylläpitopalvelut. Laadullisen tutkimuksen kohdeorganisaatioina ovat kolme sairaanhoitopiiriä: Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (HUS), Keski-Suomen sairaanhoitopiiri ja Satakunnan sairaanhoitopiiri. Haastateltavien määrä on viisi (N=5). Tutkimuksen aineisto kerättiin teemahaastatteluilla, jotka toteutettiin etänä. Aineisto analysoitiin sisällönanalyysillä, jonka avulla yläluokiksi muodostuivat sairaalatoimintojen organisointi, tukipalvelujen organisointi ja sairaaloissa tarvittavat tukipalvelut. Tutkimuksen perusteella voidaan sanoa, että sairaalaorganisaatio on organisaatiomallien muodostelma. Organisaatiot ovat perinteinen matriisiorganisaatio, jossa on prosessimaista toimintaa, ja linjaorganisaatio, jossa on matriisiorganisaation piirteitä. Sairaaloiden tukipalveluissa on erilaisia organisointitapoja, joiden valinta perustuu toimintojen kehittämiseen, toimintaan, talouteen ja toimintaympäristöstä tulleisiin vaatimuksiin. Myös palvelujen laadun varmistaminen ja sote-uudistus vaikuttavat tukipalvelujen organisointiin. Tukipalveluiden toteuttamiseksi tehtävällä yhteistyöllä on merkitystä talouteen ja tehokkuuteen. Tutkimus myös osoittaa, että tukipalveluilla on tärkeä merkitys sairaaloissa. Sairaalat eivät toimi ilman tukipalveluja. Lisäksi tukipalvelujen toteuttamisessa tarvitaan erityisosaamista. Sairaanhoitopiirien tukipalveluista käytetään vaihtelevasti eri tukipalvelu-termejä. Kaikkia tutkimuksessa käytettyjä tukipalvelu-käsitteitä ei yhdistetä sairaalaan.
Keywords: fi=Sosiaali- ja terveyshallintotiede|en=Social and Health Management|; fi=Hallintotieteiden maisteriohjelma|en=Master's Programme in Administrative Sciences|