Tilintarkastajan arvio sisäisen tarkastuksen pätevyydestä - Silfverberg, Toni (My University, 2004)
Tutkielman ongelmina oli tarkastella, vaikuttaako (1) sisäisen tarkastajan am-mattikokemus ja (2) tämän suorittama ammattitutkinto tilintarkastajan arvioon sisäisen tarkastuksen pätevyydestä. Lisäksi tutkittiin, (3) onko sisäisen tarkastajan ammattikokemus tilintarkastajan arvioinnissa sisäisen tarkastuksen pätevyydestä merkittävämpi tekijä kuin sisäisen tarkastajan suorittama ammattitutkinto. Tutkimusaineisto kerättiin kyselylomakkeella, joka lähettiin 192:lle tarkastustoimeksi-annoissa esimiestehtävissä toimivalle KHT-tilintarkastajalle. Sisäisen tarkastuksen pätevyyttä mittaavista osioista muodostettiin mittari, jonka sisäinen konsistenssi todettiin Cronbachin alfa-kertoimella riittäväksi. Aineiston jakaumien normaalijakautuneisuutta testattiin Kolmogorov-Smirnovin testillä, jonka tulosten perusteella valittiin analyyseissa käytetyt menetelmät. Kahden ensimmäisen hypoteesin testaaminen suoritettiin parametrittomalla Mann-Whitneyn U-testillä. Kolmatta hypoteesia tutkittiin sekä t-testillä että vertaamalla muuttujien välisiä pistebiseriaalisia korrelaatioita. Sisäisen tarkastajan ammattikokemuksella tai tämän suorittamalla ammattitut-kinnolla ei saatujen tulosten perusteella voitu osoittaa olevan tilastollisesti merkitsevää positiivista vaikutusta tilintarkastajan arvioon sisäisen tarkastuksen pätevyydestä. Asetetusta hypoteesista poiketen tilastollisesti merkitsevästi ei voitu osoittaa, että sisäisen tarkastajan ammattikokemus olisi tämän suoritta-maa ammattitutkintoa merkittävämpi tekijä tilintarkastajan arvioidessa sisäisen tarkastuksen pätevyyttä.
Keywords: Sisäisen tarkastuksen pätevyys; sisäinen tarkastus; tilintarkastus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|