Liiketoiminta-analytiikan hyödyntäminen ESG:n eri osa-alueilla - Nyrhinen, Juuso (My University, 2025)
Liiketoiminta-analytiikan ja erilaisen datan hyödyntäminen on entistä keskeisempi osa yritysten liiketoimintaa. Digitalisaation myötä yhteiskunnasta löytyy yhä enemmän erilaista dataa ja informaatiota, jota oikein hyödynnettynä on mahdollista tehostaa liiketoimintaa hyvinkin merkittävästi. Samaan aikaan yhteiskuntavastuullinen toiminta uudistaa toimialoja ympäri maailman. Jokaiselta yritykseltä vaaditaan tekoja, jotka tuovat muutakin kuin taloudellisia voittoja. Sidosryhmien luoma paine sekä kehittyvä lainsäädäntö vastuullisuutta kohtaan takaavat sen, että yritysten täytyy pystyä tehostamaan prosessejaan myös ESG:n piirissä. Tämän pro gradu -tutkielman tavoitteena on tunnistaa keinoja, joilla yritykset voivat hyödyntää liiketoiminta-analytiikkaa osana yritysvastuullista toimintaa. Tutkielman alussa tarkennetaan, mitä liiketoiminta-analytiikka ja ESG tarkalleen ottaen ovat ja miksi aiheet ovat niin ajankohtaiset. Tämän jälkeen päästään varsinaisen tutkimusongelman pariin, eli tutkimaan yksityiskohtaisemmin käytännön keinoja, kuinka varsinainen hyödyntäminen tapahtuu eri yritysvastuun alueilla. Tämän lisäksi tutkielma listaa myös analytiikan käyttöön liittyviä rajoitteita. Tekstissä selvitetään, kuinka liiketoiminta-analytiikka voidaan integroida osaksi vastuullisuusmittauksia. Tutkielman kohdennus ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan on eriävä lähestymiskeino perinteiseen tulokulmaan, jossa analytiikka on yhdistetty lähinnä taloudellisiin mittareihin. Tutkielman teoriaosassa lähteinä on käytetty laajasti erilaisia tieteellisiä julkaisuja, joiden lisäksi tietoa on haettu myös kirjoista. Tutkimusosa suoritettiin puolistrukturoiduilla haastatteluilla. Kohderyhmässä oli viisi haastateltavaa, joista jokaisen työtehtävissä liiketoiminta-analytiikalla sekä yritysvastuulla on merkittävä asema. Haastateltavien ajatukset olivat varsin hyvin linjassa teoriaosassa tehtyihin havaintoihin. Haastateltavat olivat yhtä mieltä siitä, että analytiikan ja tiedolla johtamisen rooli yrityksen vastuulliseen toimintaan liittyvissä tehtävissä tulee jatkuvasti kasvamaan tulevaisuudessa. Sitä hyödynnetään jo nyt esimerkiksi hiilijalanjäljen mittaamisessa, riskien arvioinnissa, työhyvinvoinnin mittaamisessa sekä läpinäkyvyyden lisäämisessä. Analytiikan osaalueista kuvaileva analytiikka on yksimielisesti suosituin, sekä kirjallisuuskatsauksessa että haastateltavien keskuudessa. Kuvailevassa analytiikassa tulkitaan historiallista dataa, ja on suosituin sen luotettavuuden takia. Toisesta ääripäästä löytyvä ohjaileva analytiikka on vähiten hyödynnetty analytiikan taso siihen sisältyvän käyttövaikeuden ja epävarmuuden takia. Ohjailevan analytiikan suosion voidaan kuitenkin olettaa kasvavan tulevina vuosina, kun yritysten osaaminen sekä teknologia kehittyvät. Läpi tutkielman esiintyy myös spekulaatiota tekoälyn hyödyntämisestä osana vastuullista päätöksentekoa ja ESG-raportointia. Tähän ei tutkielman laajuuden takia kyetä syventymään, mutta lyhyesti todettuna tekoälyn roolin voi ohjailevan analytiikan tapaan olettaa kasvavan lähivuosina.
Keywords: fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|; fi=Laskentatoimen ja tilintarkastuksen maisteriohjelma|en=Master's Programme in Accounting and Auditing|