Nuorisorikoskontrollin sääntely : Julkisen vallan velvollisuudet ennaltaehkäisyssä ja kontrolloinnissa - Koskinen, Viivi (My University, 2026)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan nuorisorikollisuuden kontrollia ja julkisen vallan velvollisuuksia oikeudellisesta näkökulmasta. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millä tavoin nuorten rikollista käyttäytymistä pyritään sääntelyllä ohjaamaan sekä mitä velvoitteita julkisella vallalla on nuorisorikollisuuden ennaltaehkäisyssä ja siihen puuttumisessa. Tarkastelu perustuu erityisesti rikosoikeudellisiin ja lapsioikeudellisiin lähteisiin, perustuslaillisiin periaatteisiin sekä kansainvälisiin velvoitteisiin, kuten YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen.   Nuorisorikollisuuden kontrolli rakentuu rikosoikeudellisen järjestelmän ja lastensuojelullisten toimien kokonaisuutena. Rikosoikeudellinen vastuu määräytyy nuoren iän ja kehitystason perusteella, ja nuorten erityisasema näkyy muun muassa rikosoikeuden lieventämisperusteissa sekä seuraamusjärjestelmän sisältämissä vaihtoehdoissa, kuten nuorisorangaistuksessa ja sovittelussa. Kontrolli on luonteeltaan kasvatuspainotteista ja viimesijaista.   Julkisen vallan velvollisuuksia määrittävät perusoikeudet, jotka edellyttävät lasten erityistä suojelua, riittävien palvelujen turvaamista ja perusoikeuksien toteutumista kaikessa viranomaistoiminnassa. Lisäksi lapsen edun periaate ohjaa niin rikosprosessia, lastensuojelullista puuttumista kuin viranomaisten välistä yhteistyötä. Tutkimuksen johtopäätöksenä todetaan, että nuorisorikollisuuden hallinta edellyttää oikeudellisesti perusteltua, moniammatillista ja ennaltaehkäisevää lähestymistapaa, jossa korostuvat nuoren yksilöllinen tilanne ja hänen kehitystään tukevat toimenpiteet.
Keywords: nuoruus; rikollisuus; vastuu; kontrolli; fi=Julkisoikeus|en=Public Law|; fi=Hallintotieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Administrative Sciences|