Tilintarkastajan tarjoamien konsultointipalveluiden ja toimiala-asiantuntemuksen vaikutukset tilintarkastuksen laatuun - Haapoja, Antti (My University, 2010)
Tilintarkastajan tilintarkastusasiakkaalleen tarjoamien konsultointipalveluiden vaikutukset tilintarkastajan riippumattomuuteen ja tilintarkastuksen laatuun ovat olleet viime aikoina suurena kiinnostuksen kohteena tilintarkastustutkimuksessa. Yleisesti on oltu huolestuneita siitä, että tilintarkastajan suorittama konsultointi saattaa olla vahingollista tilintarkastuksen laadun kannalta tilintarkastajan riippumattomuuden vaarantumisen vuoksi. Konsultoinnin vaikutuksia tilintarkastuksen laatuun ei ole kuitenkaan pystytty yksiselitteisesti selvittämään. Viimeisimpien tutkimustulosten perusteella näyttäisi siltä, että erilaiset tilintarkastajan- ja tilintarkastajan asiakasyrityksen ominaisuudet ovat keskeisiä tekijöitä konsultoinnin ja tilintarkastuksen laadun välisten suhteiden selittämisessä. Tässä tutkielmassa tutkitaan tilintarkastajan toimiala-asiantuntemuksen vaikutuksia tilintarkastajan tilintarkastusasiakkaalleen tarjoaman konsultoinnin ja tilintarkastuksen laadun väliseen suhteeseen. Toimiala-asiantuntijatilintarkastajia pidetään yleisesti laadukkaampina kuin muita tilintarkastajia ja aikaisemmassa tutkimuksessa on esitetty tilintarkastajan tarjoaman konsultoinnin olevan tilintarkastuksen laadun kannalta vähemmän vaarallista, mikäli tilintarkastaja on toimiala-asiantuntija. Tutkimusaineistona tutkimuksessa käytettiin yhdysvaltalaisten Russell 3000 -osakeindeksiin kuuluvien pörssiyhtiöiden tilinpäätös- ja tilintarkastuspalkkiotietoja vuosilta 2007–2008. Tilintarkastuksen laatu arvioitiin yrityskohtaisesti muunnellun Jonesin mallin avulla arvioidun tuloksen laadun perusteella. Tämän jälkeen arvioitiin tilintarkastajan toimiala-asiantuntemuksen ja erilaisten tilintarkastajalle maksettujen palkkioiden yhteisvaikutuksia tuloksen- ja tilintarkastuksen laatuun. Tutkimusmenetelmänä käytettiin lineaarista regressioanalyysiä. Tutkimustulosten mukaan tilintarkastajan toimiala-asiantuntemuksella ei ole vaikutusta siihen, miten tilintarkastajan tilintarkastusasiakkaalleen suorittama konsultointi vaikuttaa tilintarkastuksen laatuun.
Keywords: Tilintarkastuksen laatu; konsultointipalvelut; toimiala-asiantuntemus; fi=Laskentatoimi ja rahoitus|en=Accounting and Finance|