LAATU JA LAATUJÄRJESTELMÄT: LAADUNPARANNUSPROJEKTI Case ABB Keskijännitekojeet ja –kojeistot - Niiniketo, Mikko (My University, 2009)
ABB:n Keskijännitekojeet ja –kojeistot –yksikön tavoitteena on tarjota asiakkaalle teknistä laatua. Tutkimuksessani tavoitteena on esittää miten laadunparannusprojekti etenee kohdeyrityksessä. Tutkimuksen muina tavoitteina on esittää mitä käsite laatu on eri näkökulmista sekä esitellä erilaisia laatujärjestelmiä. Tutkimuksen tuloksia voidaan käyttää tulevaisuudessa laadunparantamisprojektien tukiaineistona sekä ymmärtämään laadunparannustiimin merkitys organisaation jatkuvassa kehittämisessä. Teoreettinen osio voidaan jakaa kahteen eri osaan. Ensimmäisessä osassa selvitettiin käsitettä laatu. Laatua käsiteltiin asiakkaan ja tuottajan näkökulmasta. Lisäksi mietittiin mitä eroja on laadun määrityksellä tuotteessa ja palvelussa. Näiden lisäksi käsiteltiin laatukustannuksia ja laadunparannustiimiä sekä laatua kilpailutekijänä. Toisessa osassa käsitellään erilaisia laatujärjestelmiä: yleistä laatujohtamista, laatupalkintoa, laatuohjelmaa tai –standardia sekä tilastollista laadunvalvontaa. Empiirisessä osiossa käytiin läpi laadunparannusprojektin eteneminen sekä vertaaminen toiseen projektiin. Tuloksissa korostui laadunparannustiimin jäsenten rooli. Laadunparannustiimin monialaisuus on keino saada organisaation tietotaito yhdistettyä ja näin saavuttaa projektin päämäärä. Esimerkkiprojektin laatuongelma ratkesi juuri moniosaamisen kautta ja tavoitteena ollut pysyvä laatu saavutettiin. Johtopäätöksissä analysoin teoreettisen ja empiirisen viitekehysten välistä yhteyttä sekä kahden projektin välistä yhteyttä. Tuloksissa korostui se, että laadun määritykset olivat projektissa samoja kuin teoreettisessa aineistossa on esitetty. Lisäksi molemmissa projekteissa oli samanlaisia piirteitä. Projektia ja laatujärjestelmiä analysoidessa korostui erityisesti TQM:n rooli, mutta lisäksi myös Six Sigma ja Syy-seuraus kuvio. Yhteenvedossa esitettiin työnkulku ja mitkä asiat olisivat mahdollisia jatkotutkimuskohteita. Jatkoselvityksissä tulin siihen tulokseen, että lisäselvitystä olisi mielestäni tarpeellista tehdä Six Sigman roolista laadunparannusprojektissa.
Keywords: laatu; laatujärjestelmä; laadunparannusprojekti; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|