Kahden kauppa : vähittäiskaupan keskittynyt kilpailutilanne Suomessa - Hukari, Veijo (Vaasan yliopisto, 2024)
Kaupan kilpailutilanne Suomessa on keskittynyt pääosin kahden kaupparyhmittymän väliseksi. Tilanne on vaikuttanut päivittäistavarakaupan kilpailullisiin rakenteisiin, sekä kaupan alihankkijoina toimivien maatalouden ja yrittäjien sopimusasemaan. Tutkimuksessa avataan nykyiseen tilanteeseen vaikuttavaa historiallista kehityskulkua sekä nykyisen tilanteen sopivuutta vallitsevaan kilpailunormistoon. Toisena osana eritellään yritystoiminnan ympäristössä tapahtuneita muutoksia sekä muutosten ja normijärjestelmän yhteensopivuutta. Kolmanneksi yksilöidään keskittymisen aiheuttavat olosuhteet yhtiöoikeudellisesta lähtökohdasta. Keskeisenä johtopäätöksenä pidetään sitä, että nykyinen kauppaa ohjaava normijärjestelmä on vanhentunut osin tulkinnanvaraiseksi. Vanhentuminen heijastuu verojärjestelmään ja sitä kautta kilpailuoikeuden määrityksiin suhteessa kuluttajaan. Tulkinnanvaraisuus ilmenee myös uusien, kuluttajaan kohdistuvien markkinointimenetelmien vaikutusarvioiden puuttumisena.

The Finnish grocery trade is highly concentrated. The two largest retail chains dominate the market with an 84% share. The dissertation focuses on the functional differences between the retail chains and the practical implementation methods underlying them. The dissertation concludes with accounting methods for determining corporate taxation. The author considers that the procedure has led to state aid prohibited by Article 107 EUT in favor of one party. The support has led to the market disturbance that has occurred and is also an obstacle to the natural normalization of the competitive position. The author introduces the research, starting with the historical background of grocery trade. The key companies have a different system-related starting point in their development. The dissertation details the application of the differences to the common standard system and the competitive points of friction caused by the application, as well as the resulting frozen situation in the market. The key conclusion is that the current system of standards governing trade is outdated and open to interpretation. Obsolescence is reflected in the tax system and thereby in the definitions of competition law in relation to the consumer. Openness to interpretation also manifests itself in the absence of impact assessments of new marketing methods aimed at the consumer.
Keywords: yritykset; kilpailu (talous); markkinointi; osuustoiminta; rahoitus; määräävä markkina-asema; vero-oikeus; vähittäiskauppa; yritystoiminta; fi=Talousoikeus|en=Business Law|