Objektorienterad analys med UML: ett praktikfall - Norrgård, Kenneth (My University, 2008)
Denna avhandling handlar om objektorienterad analys med syfte att testa användbarheten av beskrivningstekniken UML. Arbetet tar inte upp de mest grundläggande aspekterna utan utgår ifrån att läsaren redan är förtrogen med objektorienterade metoder och har erfarenheter av programutvecklingsprojekt. Genom ett praktikfall visas hur olika UML-diagram används för att modellera ett datasystem. Föremål för analysen är ett system för att planera arbetstidsfördelningen för lärare vid Vasa yrkeshögskola. Arbetet visar analysen steg för steg och resultatet är ett analysdokument som modellerar den tänkta lösningen. I den senare delen av arbetet får analysen fungera som utgångspunkt för diskussionen om användbarheten av UML. Arbetet kan via sina konkreta exempel fungera som mall för andra liknande projekt. Arbetet utgår från antaganden att UML är lättanvänt och att beskrivningstekniken ger bra underlag för att modellera en systemlösning. Diskussionen visar att UML är ett flexibelt och användbart beskrivningsspråk.
Keywords: Objektorientering; beskrivningsspråk; modellering; programutveckling; fi=Tietotekniikka (KTM)|en=Computer Science|