Investointiprosessin kehittäminen: Toimitila- ja yhdyskuntarakentamisinvestointikohteiden laadinta ja toteuttaminen Porin kaupungissa - Kärnä, Aki (My University, 2013)
Julkinen sektori on muutosten edessä, mikä pakottaa kunnat luopumaan vanhoista toimintatavoista. Kuntien taloudellinen tila on heikko, ja samaan aikaan odotukset sekä tarpeet kuntien toimintaa kohtaan ovat kasvaneet pakottaen kunnat seuraamaan yksityisen sektorin esimerkkiä ja siirtymään organisaatiomaisesta ajattelusta prosessimaiseen ajatteluun. Prosessimainen ajattelu tarkastelee toimintaa tehtävien ja toimintojen kokonaisuutena, jossa asioita tarkastellaan toiminnan näkökulmasta. Tällöin organisaatiosta pyritään poistamaan sisäiset tehtävänjaot, ja koko organisaatio toimii yhteisten päämäärien hyväksi. Organisaatiolla on olemassa yksi tai useampi ydinprosessi, joiden vuoksi se on olemassa. Ydinprosesseja on tukemassa yhtä tärkeät tukiprosessit, joiden tehtävänä on auttaa ydinprosessien toteuttamisessa. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on kehittää toimintaa prosessimaisesta näkökulmasta ja osaltaan edesauttaa kohdeorganisaation muutosta organisaatiokeskeisestä ajattelusta prosessimaiseen ajatteluun. Tutkimuksen kohdeorganisaationa toimii Porin kaupungin teknisiä palveluita tarjoava Tekninen palvelukeskus, ja tutkimuksen kohteena ovat toimitila- ja yhdyskuntarakentamisinvestoinnit. Tarkoituksena on kuvata nykyiset toimintatavat ja mallintaa ne prosessikuvauksina, joiden pohjalta toiminnan eri osia tarkastellaan kriittisesti. Tällaisen prosessimaisen kehittämisen tarkoituksena ei ole arvioida yksilöiden suorituksia tai ammattitaitoa, vaan tarkoituksena on arvioida muun muassa toiminnan järkevyyttä ja päällekkäisyyttä. Tutkimus noudattaa laadullisen tapaustutkimuksen menetelmiä, ja tietoa kerätään pääosin vapaamuotoisilla haastatteluilla. Tutkimus tuo ilmi toiminnassa piileviä ongelmia ja niille kehitystoimenpide-ehdotuksia. Prosessi ei itsessään juurikaan muutu, mutta siinä tapahtuu paljon toiminnan järkeistämistä, kuten esimerkiksi olemassa olevien tietoteknisten järjestelmien parempaa hyödyntämistä ja joidenkin toimijoiden roolien selventämistä. Organisaation koko toiminta kannattaa käydä läpi prosessimaisen kehittämisen mukaisesti, sillä jo pelkästään prosessien kuvaamisen avulla voidaan kehittää organisaatiota.
Keywords: prosessit; kehittäminen; julkinen sektori; investoinnit; fi=Tuotantotalous|en=Industrial Management|