Perehdyttämisen merkitys työntekijöiden sitoutumiseen organisaatiossa - Haarala, Ilmari (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan perehdyttämisen vaikutusta työntekijöiden sitoutumiseen. Käsitteellisesti perehdyttäminen ymmärretään prosessina, jonka tavoitteena on varmistaa uuden työntekijän kyky toimia työtehtävissään, omaksua organisaation toimintatavat ja liittyä tuottavaksi osaksi organisaatiota. Tutkielman taustalla on havainto siitä, että perehdytyksen laiminlyönnillä voi olla negatiivisia vaikutuksia sekä työntekijän hyvinvointiin että organisaation toimintaan. Laadukas perehdytys puolestaan tukee työmotivaatiota, työssä onnistumista ja halua sitoutua organisaatioon. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millainen yhteys perehdytyksen laadulla ja työntekijöiden sitoutumisella on sekä mitkä tekijät koetaan perehdytysprosessissa sitoutumisen kannalta merkittäviksi. Teoreettinen viitekehys rakentuu perehdyttämisen ja sitoutumisen käsitteiden sekä niitä kuvaavien mallien ympärille. Keskeisiä tarkasteltuja näkökulmia ovat perehdytyksen tavoitteet, osatekijät ja laatu sekä työntekijöiden psykologinen suhde organisaatioon. Tutkielmassa huomioidaan erityisesti Bauerin esittämä perehdyttämisen neljän C:n malli, joka kuvaa perehdytysprosessin vaiheita säännöistä ja odotuksista kulttuurin omaksumiseen ja sosiaalisiin yhteyksiin. Lisäksi perehdyttämisen ja organisaatiositoutumisen välistä suhdetta tarkastellaan Meyerin ja Allenin kolmen komponentin mallin avulla. Tutkimus toteutettiin kirjallisuuskatsauksena, jossa analysoitiin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja tutkimusaineistoja. Aineisto osoittaa, että perehdytyksen toteuttamisessa on suuria eroja organisaatioiden välillä, mikä johtuu muun muassa lainsäädännön yleisluontoisuudesta, ohjeistuksen vähäisyydestä sekä resurssien puutteesta. Tulosten perusteella havaittiin, että huolellisesti suunniteltu ja johdonmukaisesti toteutettu perehdytys vahvistaa työntekijän kokemusta osallisuudesta, selkeyttää työntekijän roolia ja lisää työn merkityksellisyyttä. Näiden tekijöiden kautta sitoutuminen organisaatioon syvenee. Päätelmänä voidaan todeta, että laadukas perehdytys toimii strategisena keinona sitouttaa työntekijöitä ja vähentää vaihtuvuutta. Vaikka perehdytykseen ei aina kohdenneta riittävästi resursseja, sen vaikutus näkyy pitkällä aikavälillä sekä yksilön että organisaation näkökulmasta. Panostamalla perehdytykseen organisaatio voi vahvistaa työntekijöidensä hyvinvointia ja sitoutumista, mikä puolestaan edistää organisaation tavoitteiden saavuttamista.
Keywords: perehdyttäminen; sitoutuminen (toiminta); henkilöstöjohtaminen; organisaatiokulttuuri; pysyvyys; fi=Johtaminen ja organisaatiot|en=Management and Organization|; fi=Kauppatieteiden kandidaattiohjelma|en=Bachelor Programme in Business Studies|